Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 saker i hemmet du borde rensa ut när sommaren är slut

Vårstädningen är något som brukar bli av även om man inte känner för det. Men det är efter semestern som egentligen är den bästa tiden för en riktig rensning. Full med energi kan du välja ut vad som ska sparas och vad som ska ges bort när hösten är här.

1. Släng gamla kroppsprodukter och smink

Tänk vad skönt om badrumsskåpet bara innehöll fräscha produkter som används. Gammalt smink och halvfulla flaskor med blaskiga lotions som du haft i flera år behöver inte sparas, det är säkert. Läs på baksidan på produkten för att se om den har gått ut eller inte. Mascara brukar hålla 3-6 månader medan puder och ögonskuggor oftast håller i 1-2 år.

2. Rensa i kryddhyllan

Kolla utgångsdatum, dofta och smaka. Kryddor som har stått i skåpet länge tappar sin funktion och smakar mindre och mindre ju längre tiden går. Släng, källsortera och köp nytt som förhöjer smakupplevelsen i stället.

3. Rensa ut kläder du aldrig använder

Om du efter sommarens slut har plagg som du inte har använt på hela säsongen kommer du förmodligen inte använda dem nästa sommar heller – men man vet aldrig. Lägg det du inte använde i en separat flyttkartong i förrådet så kan du ta en titt på det nästa år igen och gör plats för kläder som passar höst och vinter.

4. Lämna in utgången medicin

Har du också kvar medicin från när du hade halsfluss för snart tio år sedan? Även om du skulle bli sjuk igen så bör du inte använda gammal medicin. Gå till närmaste apotek och lämna in det som har gått ut, släng inte i soporna.

5. Byt ut dina löparskor

Ofta pratar man om att en träningssko håller i ca 100-150 mil. Om du springer några gånger i veckan behöver du alltså byta springsko ungefär en gång om året. De gamla skorna kan få vara i förrådet tills det är dags att måla om eller renovera på landet.

6. Gör dig av med gammal elektronik

Ligger det en ipod hemma du inte har använt sedan 2005? En fax? Eller en massa sladdar och laddare som du inte vet vad de hör till? Leta upp var du kan slänga elavfall i just din kommun och bara gör det.

7. Städa i kylen och frysen

Ta en titt i kylen och fundera över om du kommer att äta upp de halvfulla såserna som passar till grillad mat. När det gäller frysen så finns det aldrig ett bra tillfälle för att frosta av den, men det måste göras. Om du har lite saker i frysen efter sommaren kan du göra det nu, annars kan det vara mer praktiskt att vänta tills det blir kallt och du kan förvara varorna på balkongen under tiden du frostar av.

8. Sälj saker ni inte använder

På hösten är försäljningen på köp- och säljsajterna i full gång. Så plocka fram det som inte används längre: gamla dvd-spelare, bilbarnstol, cyklar och slalompjäxor.

9. Skapa plats i hallen

Hallen är, som vi alla vet, första intrycket av hemmet. Ha bara jackor för rätt säsong framme, de andra kan få vara i ett förråd eller i en garderob där de inte syns. Tänk redan nu på en lösning för smutsiga skor som kommer med höstrusket. Kanske en bättre dörrmatta, ett nytt skoställ eller en matta längre in i hallen som tål smuts?