9 saker alla glömmer att städa (jodå, du kommer känna igen dig!)

Städa, städa varje fredag... Och du glömmer väl inget när du väl är igång? Här är en lista på 9 saker som lätt faller i glömska när du städar. Känner du igen dig?

Det här med att städa. Inte glömmer man väl något om man gör det supergrundligt, tänker du? Men av 9 punkter kan i alla fall undertecknad pricka in på minst 6 punkter som ständigt glöms bort...

1. Undersidan av mattan

En del av damm, smuts och smulor kommer man inte åt om man bara dammsuger ovansidan av mattan. För att komma åt det som trängt längre ner, vänd mattan upp och ner och dammsug undersidan.

2. Persiennerna

Minst en gång om året bör du öppna upp dina fönster för att komma åt eventuella persienner som hänger där år ut och år in och samlar damm. Enklaste sättet är att använda en gammal socka över handen, sedan är det bara att dra bort dammet lamell för lamell.

3. Ovansidan på kylskåp och frys

Att städa inuti kylskåp och frys är inget vi glömmer, då status blir uppenbar varje gång vi öppnar kylskåpsdörren. Men handen på hjärtat, hur ofta dammar och våttorkar du ovansidan?

4. Skottesvampar

Scotch brite, så kallade skottesvampar, är lätt att glömma bort att tvätta. Oftast slängs de bara när lukten inte längre går att bortse ifrån (betänk då antalet bakterier i svampen…). Enklast och bättre både för ekonomin och miljön är att ta för vana att slänga in svampen i diskmaskinen mer eller mindre varannan dag.

5. Tillbehör till dammsugaren

Det smala röret, möbelmunstycket samt den lilla borsten används till olika skrymslen, vrår och textilier för att det ska bli rent och städat. Men hur ofta tvättar du dessa munstycken? Se till att hålla dessa rena för att kunna använda dem för att det ska bli rent. Ta bort damm, hårstrån och fibrer från borsten, och tvätta av plastdelarna med ljummet vatten då och då.

6. Sopborsten

Som sagt, du behöver absolut rengöra dina hjälpmedel för rengöring. Se till att skölja av sop- eller skurborsten när den använts, samt ta bort damm och hår från borsten.

7. Papperskorgen

Så ofta du tycker är rimligt, tvätta ur dina papperskorgar med ljummet vatten och såpa innan du sätter i en ny plastpåse.

8. Tandborstglaset

Behållaren där du förvarar din tandborste är lätt att glömma bort. Men om du lyfter bort alla tandborstar (glöm inte att kasta gamla tandborstar som lätt blir kvar….) och kikar ner i behållaren, så kommer du garanterat aldrig mer att glömma att rengöra den igen!

9. Kaffebryggaren

Kaffebryggaren och själva kaffekannan är lätt att glömma bort. Tills den dagen kaffet inte smakar så gott på grund av igengrodd kaffekanna och igenkalkad maskin….