9 enkla vanor att ta efter personer som aldrig behöver storstäda

Att storstäda är väl inte det allra roligaste. Dessutom brukar det vara en syssla som är förlagd till helgen när man egentligen vill ha tid till annat. Men det finns knep för att undvika ansamling av röra. Det finns personer som nästan aldrig behöver storstäda, lär av deras enkla knep...

1. De hänger in sina kläder på kvällen

Visst är det oerhört frestande att bara låta kläderna liksom rinna av på kvällen när man är som tröttast. Eller i bästa fall lägga hela högen kläder på stolen. Men efter en vecka är den där högen stor. Och skrynklig. Och jätteirriterande. Och inte Feng shui för fem öre.

Tips: Det tar inte många minuter att hänga in eller vika det som hängas och vikas ska. Samt lägga tvätten i tvättkorgen.

2. De äger inte mer än vad de behöver

Ju färre prylar du har, desto färre högar. Det är ren matematik.

Tips: Rensa, rensa, rensa. Och behåll bara det du verkligen behöver.

3. De samlar inte på hög

Veckans post bildar vingliga torn i hall och kök. Högar med tidningar som ska läsas så fort du har tid, kvitton, lappar, skräp – ja allt det där du tänker att du ska "ta hand om sedan". I bästa fall skrapas eländet ner i en låda som snart svämmar över. Och i ärlighetens namn, har du ens saknat allt skräp i den där lådan?

Tips: Ta hand om allt på direkten. Det tar inte många minuter att sortera posten och ta hand om det viktiga och kasta skräpet. Gäller för alla högar. Gör genast en snabb bedömning – spara eller slänga. Var hård mot dig själv.

4. De torkar av alla ytor på en gång

Kladdig diskbänk, igengrodd spis, sotig ugn, smuligt köksbord, smutsiga handfat och toaletter och smuliga golv. Det tar aldrig slut. Känner du frustrationen? Som dessutom bara blir värre och värre med tiden.

Tips: Skjut inte upp en så enkel sak som att torka av direkt. Torka diskbänken direkt. Ta fram en handdamsugare eller sopborste direkt, svep över badrummet direkt. Allt du gör direkt sparar tid.

 5. De håller det så enkelt som möjligt i sovrummet

Ditt sovrum är mysigt för du ha så många kuddar och filtar och överkast och gud vet allt. Problemet är bara att det blir väldigt stökigt när du inte hinner bädda, och vem hinner det varje morgon?

Tips: Minimera antalet kuddar och annat sovrumslull.

6. De ställer undan skor och hänger in ytterkläder på en gång

Hallen är ofta ett sorgebarn, speciellt om det finns barn i huset. Ytterkläder, skor, ryggor och gymapåsar i en enda röra direkt innanför dörren.

Tips: Skapa regler. Var och en ansvarar för sina egna skor, ytterkläder och väskor. Allt ska in i garderob eller klädkammare så fort ytterdörren har gått igen.

7. De undviker diskhögar i köket

Du kommer hem från jobbet. Du börjar laga mat. Disken hopar sig i takt med att maten blir färdig. Ni äter. Nu är det dessutom hela bordet att ta hand om. Du ska bara vila lite, tar köket sedan. Bara det att när du väl tar tag i det så är du trött och orkar bara göra det absolut nödvändigaste, dvs du kommer vakna upp till kladdigt köksbord och kastruller i diskhon.

Tips: Plocka ur diskmaskinen medan pastan kokar. Se till så att du hela tiden plockar ner använda prylar i diskmaskinen medan du lagar maten. Torka bänkar efter hand. På så sätt blir det inte ett oöverstigligt diskberg när middagen är avslutad.

8. De lägger tillbaka alla saker där de ska vara

Tänkbart scenario 1: Du ska spika upp en tavla och hämtar hammare och spik. Tavlan kommer upp, men hammaren och spiken blir kvar på köksbänken. Tänkbart scenario 2: Du ska stryka 4 skjortor. Skjortorna blir strykta men hängande på en dörr i köket jämte strykbrädan, strykjärnet och stryktvättskorgen. Scenario 3: Du ska betala räkningar. Alla kuvert och resten av posten blir kvar i en hög på köksbordet.

Tips: Enklaste tipset av de alla, plocka undan allt efter dig när du är klar. Kommer göra underverk för din trevnad.

9. De dammar och dammsuger regelbundet.

 

Samma som punkt 4 egentligen. Låt inte smulor och damm samlas för länge, det är då du måste tänka ”storstädning”.

Tips: Dra en repa med dammsugare, handdamsugare, sopborste eller dammtrasa oftare för att undvika allt för stora ansamlingar.

 

Inspirerad? Läs också:

Så får du ditt badrum att lukta gott jämt – smartaste toatricket

11 vanliga krukväxter som ger bättre luft i hemmet

20 underbara (och organiserade) skafferier du önskade du hade