Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 tricks för att hålla hemmet så dammfritt som möjligt

Damm är omöjligt att undvika, det kvittar nästan hur ofta man städar – dammet hittar in i hemmet ändå. Men det finns några tricks man kan ta till för att i alla fall minska lite på dammet hemma.

1. Städa med mikrofiberdukar

Är du ett fan av dammvippor eller gamla rivna lakan för att få bort dammet i ditt hem? De har en förmåga att bara skjutsa runt dammet, så överväg att införskaffa mikrofiberdukar. Mikrofibermaterialet är uppbyggt av små kilar som fångar in damm och smuts.

2. Byt sängkläder varje vecka

Tyg drar till sig och orsakar mycket damm. När det kommer till sängkläder samlas även hudpartiklar och kvalster där. Så att ofta byta dina sängkläder och hålla dem så rena det går är viktigt för att få dammnivån i hemmet att minska. Tvätta dina sängkläder ofta, och se till att tvätta täcken, kuddar och madrasser regelbundet också.

3. Investera i en luftrenare (och placera den smart)

Om du har en luftrenare, eller köper en, ska du ställa den vid ett fönster. Den hjälper till att fånga upp damm och smuts som kommer in utifrån, och stoppar det från att komma in i ditt hem.

4. Borsta och rengör dina husdjur på en plats som är enkel att städa

Vi vet – det är jättemysigt att borsta din katt när den ligger jämte dig i soffan och spinner, men det gör att damm och allergener virvlar upp i ditt vardagsrum. Och där finns det alldeles säkert en massa textilier det kan fastna i. Rengör och borsta istället husdjur på en plats där det är enkelt att städa.

5. Rensa bland prydnadssaker och textilier

När det gäller småsaker och andra prylar är det ganska logiskt, ju mer saker du har desto mer damm tenderar det att samlas. Dessutom tar det ju också mer tid att damma om du har många saker. Och när det kommer till textilier så tenderar tyger att dra till sig mer damm, och de är även bra på att producera det. Så att ta bort prylar och textilier du inte behöver gör hemmet lite mindre dammfritt.

6. Håll dina växter rena

Att ha växter och blommor inomhus är jättefint, men de är också mästare på att samla damm. Håll dina gröna vänner dammfria genom att regelbundet dra över en mikrofiberduk.

7. Byt ut dina lamellgardiner

Lamellgardiner tenderar att samla damm, och kan vara svåra att göra rent. Så det kan vara värt att byta ut dem mot gardiner som är lättare att städa.

Går du i säljtankar? Testa Homestyling!

• Följ med när Andrea Brodin stylar ett boende inför försäljning.

• Du får checklistor på vad du ska göra – rum för rum.

• Bästa tipsen kring möblering, inredning och sista-minuten-knep.

(Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få fint hemma!)

Läs mer och beställ HÄR.