6 saker du borde städa varje vecka (har du tänkt på nattduksbordet?)

Några självklara men andra lite otippade. Men här är ställena i hemmet som borde städas oftare än du tror. För ditt eget välbefinnande!

Det här med att städa är lite dubbelt. Tråkigt men så härligt när det är klart. Och vissa ställen i hemmet kräver lite extra (städ-) kärlek för att sköta sig om man säger så. Badrummet kan vara en källa till mögel, diskhandduken bör bytas ofta, och lite otippat kanske, men ditt nattduksbord bör dammas oftare än du tror. Tänk på att du ligger alldeles bredvid hela natten...

1. Dusch och badkar

Ditt badrum är det fuktigaste och varmaste stället i hela huset, dessutom lämnar du efter dig en hel del damm, smuts och hår här (ja, låter äckligt, men är helt sant). Med dessa premisser är ditt badrum den mest mögelvänliga platsen i hemmet om det vill sig illa. Här gäller det att hålla rent, speciellt i duschen och i badkaret där det är som blötast.

Foto: Stylist Annika Kampmann / copyright PERNIL

2. Mikron

Din mikrovågsugn kanske ser hyfsat ren ut men man sänker snabbt sin ribba för vad som egentligen är acceptabelt. Och eftersom det är här du tillagar din mat kan det vara en god idé att regelbundet förära mikron med en ordentlig skrubb.

LÄS OCKSÅ: Så rengör du mikrovågsugnen med citron

3. Kökshanddukar

Anledningarna att tvätta kökshanddukarna minst en gång i veckan är många.  En av dem är att en studie från 2015 visar att de är de äckligaste och mest bakteriehärjade inslagen i ditt kök. Och du håller i dem stup i kvarten. Ibland torkar du händerna med dem för att i nästa sekund torka ren disk med dem. Japp. Kökshanddukarna gör bäst i att bytas några gånger i veckan.

Foto: Hallgerd

4. Toalettstolen

Inte så förvånande kanske, men toaletten är en av de smutsigaste ställena i ditt hem. Bäst att hålla den i schack ofta. Är toastolen ren känns hela badrummet renare. Hepp!

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga fel vi gör när vi städar badrummet

5. Badrumsytorna

Skrubba hyllor, speglar och kranen. Varför? Jo, om någon spolar utan att stänga locket så kan vattnet ur toalettstolen och alla bakterier med det stänka längre än du anar. Att fälla ner locket innan du spolar är en bra regel. Och att städa ordentligt varje vecka.

Foto: Lina Östling

6. Nattduksbordet

Kanske lite otippat att behöva städa här oftare, men du spenderar hela natten precis bredvid ditt nattduksbord medan du sover. Ju mindre damm och bakterier du andas in desto bättre.

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!