Foto: Johan Sellen / STYLIST: GILL RENLUND Johan Sellen

6 tips som kommer göra det roligare att städa

Tycker du det är supertråkigt att städa? Det finns faktiskt saker man kan göra för att städningen ska blir lite roligare. Vi säger inte att du kommer börja älska att städa, men förhoppningsvis hjälper de här tipsen dig på traven att tycka att det inte känns lika jobbigt att hålla ordning hemma.

1. Plocka undan direkt

Att inte låta saker ligga kvar när du använt dem utan plocka undan dem direkt är det enklaste sättet att göra städningen en del av din dagliga rutin, utan att behöva tänka på det. Det kan innebära att diska medan du lagar mat, plocka bort penna och tidning när du gjort klart ett korsord eller hänga in kläderna i garderoben du bestämde dig för att inte använda den dagen. Du gör det till en vana att städa undan utan att behöva se det som en separat syssla.

2. Addera en rolig produkt

Att motivera dig själv med en ny städprodukt kan faktiskt fungera väldigt bra. Har du sett reklam för en ny superspray eller en ny dammtrasa som verkar vara bra? Köp det, och testa direkt. Förhoppningsvis får det dig att se fram emot städningen.

3. Gör en bra spellista

Musik har en förmåga att höja ens humör, så gör en städ-spellista eller leta fram din bästa skiva där hemma och börja lyssna. Då känns det mer som en dansfest, och inte en dansfest. Det går också utmärkt att lyssna på en podd medan du dammar och skurar.

4. Belöna dig själv

Oavsett om belöning innebär en extra god middag, ett nytt läppstift eller kanske en fin helgbukett, så gör du en poäng när du unnar dig något efter att du gjort en storstädning. Du kommer känna dig mer tillfredsställd efter städningen, och du kommer ha något att se fram emot som gör att du kanske städar lite extra noggrant.

5. Sätt en timer

Bestäm att du ska städa en viss tid, exempelvis en timma, och sätt timern. Under den timman får du bara ägna dig åt städning. Ingen tv får stå på som kan distrahera dig, och du får inte kolla telefonen för att se om du missat något på Facebook. Det får du göra när tiden är ute!

6. Skapa visuella påminnelser

Det kanske låter knasigt, men att märka ut, med exempelvis en post-it, ställena som behöver städas på kan sporra dig att ta tag i det fortare.

 

LÄS MER: 21 bra tips på födelsedagspresenter till den som fyller jämnt

LÄS MER: 5 tips på hur du håller ditt hem städat längre