Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Frida Ekman/Rebecca Martyn

5 tips på hur du håller ditt hem städat längre

Blir ditt hem dammigt fem minuter efter att du dammat klart, eller ligger det alltid en massa smuts på golvet i hallen?

Vill du få mer tid till annat än att städa?

Ta en titt på våra tips om hur du håller hemmet städat längre.

Checklista – 5 tips på hur du håller ditt hem städat längre

1. Använd dörrmattan på rätt sätt

En rejäl dörrmatta innanför ytterdörren har du kanske redan, men hur använder du den? Stannar du bara till på den för att ta av dig skorna när du kommer hem? Då är det dags att tänka om. En dörrmatta hindrar att smuts från skorna kommer in i ditt hem, se till att spendera några sekunder varje gång du kommer in med att dra sulorna över mattan så att skorna torkas av ordentligt. Skaka också och rengör mattan regelbundet.

Om du verkligen använder dörrmattan som det är tänkt kommer du förhindra att massor av smuts kommer med in i ditt hem.Om du verkligen använder dörrmattan som det är tänkt kommer du förhindra att massor av smuts kommer med in i ditt hem.Om du verkligen använder dörrmattan som det är tänkt kommer du förhindra att massor av smuts kommer med in i ditt hem.
Om du verkligen använder dörrmattan som det är tänkt kommer du förhindra att massor av smuts kommer med in i ditt hem. Foto: Rebecca Martyn

2. Borsta och tvätta husdjur utomhus

Bor du tillsammans med en katt eller en hund? Om du har möjlighet, borsta och tvätta alltid ditt husdjur utomhus för att minimera mängden pälsstrån i ditt hem. Går det inte att pyssla om ditt husdjur utomhus är det att föredra att tvätta det i ett rum som går att stänga till och som är lätt att städa, exempelvis en groventré eller ett badrum. Med andra ord – borsta inte din katt i soffan även om ni båda tycker det är mysigt!

Tvätta och borsta alltid ditt husdjur utomhus om du har möjlighet, för att minska mängden päls inomhus.Tvätta och borsta alltid ditt husdjur utomhus om du har möjlighet, för att minska mängden päls inomhus.Tvätta och borsta alltid ditt husdjur utomhus om du har möjlighet, för att minska mängden päls inomhus.
Tvätta och borsta alltid ditt husdjur utomhus om du har möjlighet, för att minska mängden päls inomhus. Foto: Anna Örnberg

3. Rengör ventiler, filter och fläktar

Det är kanske inte alltid man tänker på att ta en titt uppåt när man städar, men vid fläktar, luftventiler och luftfilter högt uppe på väggar eller tak samlas lätt mycket damm. Se till att regelbundet hålla dessa ytor rena. Ju mindre damm där – desto mer städat i hela hemmet!

Glöm inte att ibland rengöra de där utrymmena du kanske inte sveper förbi med trasan varje dag.Glöm inte att ibland rengöra de där utrymmena du kanske inte sveper förbi med trasan varje dag.Glöm inte att ibland rengöra de där utrymmena du kanske inte sveper förbi med trasan varje dag.
Glöm inte att ibland rengöra de där utrymmena du kanske inte sveper förbi med trasan varje dag. Foto: Alice Johansson

4. Rengör vardagsrumsmattan på djupet

Om det känns som om det blir dammigt hemma så fort du lagt bort dammtrasan kan vardagsrumsmattan vara boven i dramat. Även om du sveper över mattan med dammsugaren ett par gånger i veckan kommer den inte rengöras på djupet. Ta därför ut mattan på din uteplats, innergård eller balkongen och slå ut så mycket damm du kan, minst en gång i månaden.

Djupt bland matt-trådarna gömmer sig mycket damm och smuts som kräver hårdare tag för att få bort.Djupt bland matt-trådarna gömmer sig mycket damm och smuts som kräver hårdare tag för att få bort.Djupt bland matt-trådarna gömmer sig mycket damm och smuts som kräver hårdare tag för att få bort.
Djupt bland matt-trådarna gömmer sig mycket damm och smuts som kräver hårdare tag för att få bort. Foto: Frida Ekman

5. Spraya vinäger eller ättika på duschdörrarna

Tvålrester och osmickrande fläckar av kalk på duschdörrar är svåra att få bort och kan få ett annars skinande rent badrum att se riktigt trist ut. Men det finns ett bra knep att ta till. Ta en sprayflaska och fyll med vinäger eller ättika-rengöring med miljövänligt diskmedel. Spraya och torka sedan med en fuktig trasa täckt av rikligt med bikarbonat. Skölj av blandningen och torka med en torr trasa – dörrarna blir strålande rena!

Med rätt rengöring håller du duschdörrarna rena från tvål och kalk under en längre tid.Med rätt rengöring håller du duschdörrarna rena från tvål och kalk under en längre tid.Med rätt rengöring håller du duschdörrarna rena från tvål och kalk under en längre tid.
Med rätt rengöring håller du duschdörrarna rena från tvål och kalk under en längre tid. Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat

LÄS MER: Från kaos till ordning för alltid – experterna tipsar

Se även: