Visst älskar man ett städat hem? Kolla in våra tips om hur du håller hemmet städat längre! Foto: Johan Sellén

5 tips på hur du håller ditt hem städat längre

Blir ditt hem dammigt fem minuter efter att du dammat klart, eller ligger det alltid en massa smuts på golvet i hallen? Om du vill få mer tid till annat än att städa ska du ta en titt på våra tips om hur du håller hemmet städat längre.

Checklista – 5 tips på hur du håller dit hem städat längre

1. Skaffa dörrmattor till varje rum och använd dem

En rejäl dörrmatta vid varje dörr kanske redan finns hemma hos dig, men hur använder du den? Om det bara är något du kliver på när du kommer innanför dörren och tar av dig skorna ska du tänka om. Dörrmattan hindrar att smuts från skorna kommer in i ditt hem, så se till att använda den ordentligt. Spendera några sekunder varje gång du kommer in med att torka av dina skor på mattan. Se också till att skaka av och rengöra mattan regelbundet.

2. Borsta och tvätta husdjur utomhus

Har du katt eller hund? Borsta och tvätta ditt husdjur utomhus, om det går. Annars är det att föredra att göra det i ett rum som går att stänga till – och som är lätt att städa. Exempelvis en groventré eller badrum. Med andra ord, borsta inte din katt i soffan även om ni båda tycker det är mysigt.

3. Vaxa luftventiler och takfläktar

Genom att vaxa luftventiler och takfläktar hindrar det damm från att samlas så snabbt på de ytorna. Och ju mindre damm, desto mer städat såklart.

4. Byt luftfilter regelbundet

Om det känns som om det blir dammigt hemma så fort du lagt bort dammtrasan kan ett fullt luftfilter vara boven i dramat. Byt filtret en gång i månaden, så borde det blir bättre.

5. Använd regnavvisare på duschdörrar

Regnavvisare används på fönsterrutor och backspeglar på bilar. Det skapar en osynlig barriär som gör att vatten och annan smuts faller av rutan. Genom att använda det på duschdörrar innebär det att man slipper fläckar från tvål, vatten och andra produkter. Det tvättas dock bort allt eftersom, så applicera det ungefär en gång i månaden.

LÄS MER: 3 saker du borde rensa ut från ditt hem enligt Feng shui-experten 

LÄS MER: 6 tips som kommer göra det roligare att städa