Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så bekämpar du mögel och svartmögel

Svartmögel är inget man vill ha att göra med, svartmögel är hälsovådligt och det krävs ordentlig sanering. Mögel generellt kan uppkomma hemma hos dig nära fuktiga områden. Mögel trivs utmärkt i badrum och kök, vid toaletten, duschen eller diskbänken. Bikarbonat och ättika är två effektiva huskurer mot alla former av mögel.

5 saker du har hemma som hjälper dig att (tillfälligt) bekämpa mögel

1. Bikarbonat

Möglig matta? Strö bikarbonat över den och låt det ligga över natten (eller i minst 20 minuter). Bikarbonat kan även användas för att göra rent kakelgolv.Blanda bikarbonat med så mycket vatten att det blir en mjuk pasta som du smetar över fläckarna på kaklet. När du sedan sköljer bort bikarbonaten kan du blanda ut vattnet med ättika för att neutralisera bikarbonaten.

2. Ättika

En lösning av lika delar ättika och vatten bekämpar mögelangreppet. Fyll en plastspruta med lösningen och spraya ytor i badrum och kök. Skrubba sedan området med en riktigt hård borste.

3. Grapefruktkärnor

Några droppar extrakt utblandat med en kopp vatten är en effektiv mögeldödare. Spruta bara lösningen på de mögliga ytorna och torka av med en mjuk trasa. Det kommer att ta bort möglet och lämna ofarliga rester som förhindrar det från att komma tillbaka.

4. Tvättmedel

Från glas och kakel kan du skrubba bort synliga mögelfläckar med en blandning av vatten och tvättmedel. OBS, tvättmedel dödar inte mögel, men lösningen får bort synliga fläckar.

5. Citronsyra

Blanda ut en kopp kristalliserad citronsyra med 1,5 liter varmt vatten och behandla den mögelangripna ytan med en mopp. Blötlägg klinkerytan, låt syran verka lite och skölj bort flera gånger.

LÄS OCKSÅ: Så här städar du de 10 snuskigaste platserna i ditt hem 

Vad är svartmögel?

Svartmögel är svart, precis som namnet antyder, och visar sig som en svart beläggning och breder ofta ut sig i en rund formation. En annan benämning för svartmögel är svarta prickar.

Svartmögel kan få fäste vid fuktiga områden i hus och lägenheter. Vanliga platser där svartmögel trivs är avlopp och nära dusch, toa eller kökets diskbänk. Det kan också uppkomma i tapeter och på väggar om luftfuktigheten är mycket hög eller om det finns vattenskador i huset eller lägenheten.

Har du drabbats av mögel? Tänk på detta!

Har du drabbats av mögel bör du först veta vilken typ av mögel det handlar om. Som står beskrivet ovan bör man vara försiktig med självsanering av svartmögel. Sedan är det framförallt vid mindre mögelangrepp som man kan sanera själv.

Man bör gå på djupet och undersöka själva källan till mögelangreppet, då det oftast handlar om fuktiga miljöer som förmodligen behöver avfuktas för att få bukt med mögelproblemet på sikt.

Mögel växer endast på organiska material som exempelvis virke (fibrösa material) så man måste alltid avlägsna detta när du vill sanera mögel själv.

Observera att svartmögel är hälsovådligt och man bör vara försiktig vid sanering.

LÄS OCKSÅ: Skinande rent badrum idag – 11 snabba husmorstips som fungerar