5 misstag du gör när du städar – som kan göra mer skada än nytta

Om en fläck dyker upp plötsligt kan det vara svårt att tänka klart. Ofta försöker vi behandla fläcken på flera olika sätt som får smutsen att sätta sig ännu hårdare. Här är 5 städrutiner vi borde byta ut nu.

1. Du tar bort svåra fläckar med nagellackborttagning eller aceton

Ja, nagellackborttagning och aceton är båda starka medel som får bort det mesta – men det kan också förstöra eller missfärga ytan. Om du till exempel vill få bort klistermärken från kylskåpet eller fläckar i handfatet, testa att använda babyolja i stället. Det är ett mycket mildare alternativ som fungerar till mycket.

2. Du behandlar fläcken på mattan med vatten

Att behandla en fläck med vatten är något många gör av ren reflex, men i stället för att fläcken försvinner kan den bli större och sätta sig ännu hårdare. Ha lite tålamod och gör så här:

Lägg på en trasa för att suga upp det mesta och förhindra spridning, skrubba inte. Använd bubbelvatten och skölj lite med och sedan torrt papper för att suga upp vätskan. Torka med en handduk efter att du har gjort rent eftersom fuktiga mattor kan bilda mögel. Om fläcken är väldigt blöt kan du använda en hårtork.

3. Du gör rent kaffebryggaren med rengöringsmedel

Efter några månader kan kaffebryggaren kännas smutsig och det räcker inte att göra rent med kokande vatten. Vill du dricka gott kaffe på morgonen och inte få i dig något farligt kan du räkna bort rengöringsmedel. Testa att använda lite diskmedel och vatten för kannan, locket och filtret. Behövs bryggaren kalkas av kan du använda lite ättika som tar bort kalkavlagringar.

4. Du använder fel rengöringsmedel till vissa områden

Läs ordentligt på baksidan på de olika flaskorna. Vad kan användas till vad? Det gäller även om du gör rent med husmorsfavoriterna bikarbonat, bakpulver och vinäger. Till exempel kan vinäger förstöra insidan på strykjärn och ytan på marmorskivor.

5. Du använder fönsterputs till datorskärmen

Att använda fönsterputs på en datorskärm, TV-skärm eller smartphone är inget att rekommendera. Det förstör skärmens yta. Använd en torr mikrofiberduk i stället och om det behövs kan du fukta trasan.

Listan är inspirerad av en artikel från Good Housekeeping Institute.