5 enkla vardagsknep för att hålla det rent och städat hemma varje dag

Att hålla sitt hem välstädat till vardags är ingen kärnfysik. Vi menar absolut inte att du ska behöva storstäda varje dag – snarare fokusera på ett par enkla uppgifter som får vilket hushåll som helst att se, och kännas, rent och trevligt. Dessutom tar det inte mer än en halvtimme!

Marika Agestam Cederlund

1. Sortera dina brev

En hög av osorterade brev gör lätt att det ser stökigare ut än vad det faktiskt är. Gör det till en vana att beta av posten så fort du kommer hem – skjut inte upp något! Släng sedan allt som går att slänga för att slippa högarna.

2. Töm diskhon

Disken, den viktigaste punkterna i denna lista. En diskho full av smutsiga tallrikar och kastruller är allt annat än en trevlig syn att starta morgonen med. Ta tjuren vid hornen och se till att få allt diskat innan du går till sängs.

3. Gör rent synliga ytor

Ett enkelt och snabbt vardagsknep är att plocka undan alla prylar som ligger framme på synliga ytor som köksbänken, vardagsrumsbordet, fönsterbrädan, etcetera. Plocka undan allt som inte hör hemma på dessa platser och svep snabbt ned kökets smulor på golvet. Ja, det får du göra – eftersom du ändå ska gå vidare till steg nummer fyra...

4. Ge köket en omgång med dammsugaren

När smulorna väl ligger på golvet har du inget annat val än att ge det en omgång! Att dammsuga går fort och ett golv fritt från smulor känns välstädat, och är det rent golv i köket så känns resten av huset lika härligt.

5. Ställ i ordning skorna i hallen

Sista steget är att ställa i ordning skorna i hallen: det är den första synen alla som kommer in genom ytterdörren möts av. Se till att bara ha de skor som faktiskt behövs framme och ställ enkelt ihop dem på en prydlig rad. Nu är din vardagsstädning klar – dags att koppla av!