Foto: PinkBadger

4 säkra sätt som förhindrar din ugn att bli smutsig och ingrodd

Det här med att rengöra ugnen. Ett himla slit är det. Ingrodda fett- och sotfläckar är svårt att råda bot på. Därför är vi glada att kunna tipsa om fyra enkla knep som gör ugnen håller sig ren och fin länge.
Foto: PinkBadger

1. Använd aluminiumfolie

Första steget till en alltjämt ren ugn är att preparera ugnens botten med aluminiumfolie. Aluminiumfoliet fångar upp stänk, spill och skvätt ner mot botten. Bara att byta ut folieskyddet då och då. Lätt som en plätt!

2. Använd stekpåse

Ett annat smart tips för att hålla ugnen ren och fräsch är att använda stekpåsar så ofta tillfälle ges. Stekpåsar kan användas till kött, fisk men även grönsaker, och allt skvätt och flott hamnar i påsen.

3. Förhindra skvätt i ugnen

Om du behöver titta till maten i ugnen, ta ut hela plåten med innehåll och gör vad du behöver göra utanför ugnen för att förhindra att det skvätter runt i ugnen.

4. Rengör ugnen med ättika

Det bästa tipset av alla är dock detta. Så fort du är klar med ugnen, se till att rengöra direkt. Enklaste alternativet är att ställa in en ugnsfast form med vatten, låt stå på hög temperatur i cirka 10 minuter. Låt ugnen svalna och torka av direkt med en trasa. Ett annat alternativ som funkar mot lite hårdare fläckar är att ställa in en ugnsfast form med ättika, låt stå i låg värme, runt 50 grader i cirka en timme. Låt ugnen svalna och torka bort fett och fläckar. Så rengör du ugnen med ättika.

Aktuellt just nu