Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lena Evertsson/Jannice Wistrand

3 saker du borde rensa ut från ditt hem enligt Feng shui-experten

Letar du alltid efter nya saker att addera för att hitta harmonin hemma? Dags att ta ett steg tillbaka och göra tvärtom. Så här rensar du ut energitjuvarna!

För att få till en lugn och rofylld känsla i hemmet kan man använda sig av Feng shui, enkelt förklarat läran om energiflödet i ett rum. Vill man få till en förändring hemma är det kanske lätt att tänka utifrån vad som behöver tillföras, men ibland är det faktiskt bättre att ta bort än att lägga till. Så, vad ska egentligen stryka på foten och vad ska få stanna? Sköna hems Feng shui-expert Jannice Wistrand som driver bloggen Add Simplicity guidar dig!

Jannice WistrandJannice WistrandJannice Wistrand
Jannice Wistrand Foto: Lena Evertsson

3 saker du borde rensa ut från ditt hem för ett bättre energiflöde

1. Döda och torkade växter

Något som varit så vackert när det levt känns trist och ledsamt när det inte längre bär växtlighet med sig. Rensa bland dina hängiga växter, framför allt de som står i fönstren, slänga överblommade buketter och byt vatten i alla vaser. Allt detta kommer ge ny energi till ditt hem.

Se till att bara ha friska och levande växter hemma, det signalerar liv och växtlighet.Se till att bara ha friska och levande växter hemma, det signalerar liv och växtlighet.Se till att bara ha friska och levande växter hemma, det signalerar liv och växtlighet.
Se till att bara ha friska och levande växter hemma, det signalerar liv och växtlighet. Foto: Jannice Wistrand

2. Sopor och återvinning vid din ingång

Inom Feng shui talar man om att saker bär på olika sorts krafter, så kallat ”chi”. Sopor och källsorteringskärl bär på sunkig chi och bör inte finnas vid just ingången till hemmet där ny och positiv energi ska in. Se till att ha din återvinningsstation eller soporna en bit ifrån entrén. Skapa också ett ordningsamt system för din sortering så att det känns lätt och enkelt att få struktur över det som ska återvinnas. Detta handlar också om att göra sig av med saker i kyl, frys, skafferi och badrumsskåp, rensa bort sådant som är utgånget och bara tar upp plats. Ge i stället utrymme åt det du verkligen behöver och använder – allt blir så mycket lättare då. 

Placera din återvinning och sopor på annan plats än vid hemmets entré.Placera din återvinning och sopor på annan plats än vid hemmets entré.Placera din återvinning och sopor på annan plats än vid hemmets entré.
Placera din återvinning och sopor på annan plats än vid hemmets entré. Foto: Ikea

3. Saker som inte gör dig glad, lycklig, tillfreds eller har en funktion

Har du till exempel en tavla som är det första du ser när du vaknar om morgnarna och som bär med sid en hel del negativa tankar och känslor bör den inte vara i ditt hem. Allt som påverkar dig negativt och får dig att associera till tråkigheter ska ut ur ditt hem. Grundtanken inom Feng Shui är att omge sig med saker man tycker om.

Omge dig bara med saker som skänker dig glädje.Omge dig bara med saker som skänker dig glädje.Omge dig bara med saker som skänker dig glädje.
Omge dig bara med saker som skänker dig glädje. Foto: Jannice Wistrand

LÄS MER: Stor guide: Så inreder du med feng shui

LÄS MER: Källsortering och återvinning – så fixar du det snyggt i hemmet

Se även: