Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förvaringsexperten Paulina Draganja ger sina bästa tips på hur du organiserar din garderob.
Förvaringsexperten Paulina Draganja ger sina bästa tips på hur du organiserar din garderob.
Förvaringsexperten Paulina Draganja ger sina bästa tips på hur du organiserar din garderob.
Förvaringsexperten Paulina Draganja ger sina bästa tips på hur du organiserar din garderob. Foto: Gastromax/Ulf Huett/Shutterstock

Rensa och organisera ditt hem – som ett proffs

Vintern är över och sommaren är här – dags att rensa och organisera ditt hem! 

Här är organiseringsexperten Marie Kondos 5 bästa tips på hur ska rensa. 

Förvaringsdrottningen Paulina Draganja delar också med sig av sina smarta knep för att skapa struktur i garderoben. 

Organiseringsexperten Marie Kondos 5 bästa rensningstips

Svårt att börja röja? Ta hjälp av Marie Kondo, rensa-i-röran-experten som visar sina organiseringsknep i sin egen tv-show ”Konsten att städa”. Här är några av stegen i hennes metod.

1. Ta fram sopsäckar och lådor: Där läggs det som ska bort. Dela upp i tre kategorier: skänkas/säljas/slängas (eller, snarare, återvinnas!).

2. Organisera efter kategori – inte efter plats: Börja med att sortera alla prylar som hör till samma kategori, oavsett var de förvaras.

3. Börja med det som är enklast: Tänk efter – vilken typ av saker har du allra lättast att göra dig av med? Börja med lättaste kategorin så att du inte fastnar.

4. Allt ska med: När du valt kategori tar du fram allt som hör dit. Lägg ut allt på sängar eller golv där sakerna kan ligga framme ett tag så du har tid att gå igenom dem noga.

5. Håll i varje sak – vilka saker älskar du: Fokusera inte på vad du ska göra dig av med, utan på vilka saker du vill behålla. Ta upp varje sak i handen och känn efter. Vill du ha det kvar, eller som Marie Kondo säger: Does it spark joy?

– blir du glad av föremålet?

Så organiserar du – rum för rum: 

Hemmakontoret

Var sak på sin plats: Det blir lättare att jobba om arbetsplatsen är strukturerad och har ett system. Investera i möbler som hjälper dig hålla ordning. En hyllmöbel skärmar av jobbhörnan och ger på köpet plats åt massor av förvaring, prydligt sorterad. Förvara tidningar, post och andra viktiga papper i en tidningshylla eller tidningsställ. 

Hylla Trotten har underskåp med skjutdörrar, 80 x 180 cm, 2 295 kr, Ikea. Här står två hyllor bredvid varandra. Foto: Ikea
När alla gamla magasin gått till återvinningen tål de nya att visas upp. Tidningshylla, 2 255 kr, Broste Copenhagen. Foto: Packshotfactory Wework

Göm jobbet: Ett vägghängt skrivbord kan lätt slås igen när man vill glömma hemarbetet. Begränsat med jobbpapper ryms i facken – perfekt för att upprätthålla ordningen efter den stora röjningen.

Det här skrivbordet är tillverkat av gummiträ och plywood av björk, 58 x 13 x 43 cm, 1 149 kr, Granit. Foto: Granit

Släng onödiga saker som tar plats: Gör dig av med saker du inte använder eller som har gått sönder. Testa alla gamla pennor och släng de som torkat, släng också den där gamla lådan med gamla magasin du aldrig läser. 

Håll skrivbordet städat med förvaring i filt, 299 kr, Granit. Foto: Granit
Släng pennorna som torkat och investera i nya härliga pennor i olika färger. Pennställ av trä, 299 kr/3-pack, Granit. Foto: Granit

 

Garderoben

Ta tillvara på varenda centimeter: Bygg garderober ända in i hörnet, upp mot taket och framför fönster. Om du har en trappa, bygg en garderob under den. 

Utrymmet under trappan ska inte underskattas. Hyllor Hyllis i förzinkat stål, 60 x 27 x 140 cm, 199 kr, 60 x 27 x 74 cm, 149 kr, klädstång Mulig, justerbar bredd 60–90 cm, 59 kr, lysrör Raksta, 60 cm, 249 kr, allt från Ikea. Foto: Ikea
Bygg garderober ända in i hörnet. Dörrar i Brahe oak, Kvänum. Foto: Kvänum

Sortera smart och prydligt: Det finns jättemycket fina och praktiska garderobsorganiserare i alla prisklasser och material. Sortera underkläder och strumpor i  filtboxar. Köp färglada lådor att ha både som prydnad och förvaring utanför garderoben. 

Filtboxar Komplement, 149 kr/2-pack, Ikea. Foto: Ikea
Randiga, runda askar av plåt, 60 kr/2-pack, Rusta. Foto: Rusta

Så skapar du struktur i garderoben

När du väl har rensat i röran är det dags att hitta struktur i förvaringen. Här är förvaringsdrottningen Paulina Draganjas bästa tips! 

 

Skapa struktur och sortera upp efter någon gemensam nämnare, exempelvis:

 

• Storlek: Sortera påsar från butiker efter olika storlekar, så att du snabbt hittar rätt när du ska återanvända dem.

 

• Användarfrekvens: Hur ofta använder du grejerna?

Saker du använder ofta ska vara lättillgängliga, de som används mer sällan lägger du på mer svåråtkomliga ställen.

 

• Färg: Sortera garderoben efter färg.

 

• Kategori: Förutom efter färg kan sakerna i garderoben sorteras efter kategori, alltså blusar, kjolar, byxor och kavajer för sig.

 

• När sakerna används: Samla till exempel allt reserelaterat på ett ställe så att du snabbt kan ta fram sakerna när det är dags att packa.

 

• Användare: I hallen kan varje familjemedlem ha sin låda.

 

• Årstid: Sommarkläderna byter plats med vinterkläderna efter säsong och de kläder som inte används ligger i lådor på vinden.

 

Källa: Forvaringsdrottningen.com

Köket 

Skaffa en överblick: Det är lättare att använda saker om de är synliga. Ha öppna hyllor i köket och skaffa en utdragslåda i skafferiet där man snabbt hittar rätt med hjälp av genomskinliga lock. 

I utdragslådan hittar du snabbt havregryn, granolan eller mjölet. Plastburkar, 60–90 kr, Gastromax. Foto: Gastromax
En öppen förvaring är både snyggt och praktiskt. Trådkorgar, låga, 55 kr, höga, 110 kr, stor trälåda, 275 kr, flätad korg, 110 kr, allt från H&M Home. Foto: H&M home

Använd förvaring som prydnad: Till exempel ett vinställ kan bli så snyggt att man inte ens tänker på att det är förvaring. 

Vinställ Hex, formgivet av Matz Borgström, en modul med tre fack kostar 449 kr, Born in Sweden. Foto: Born in Sweden

Underlätta källsorteringen: Ägna en extra tanke åt hur du kan underlätta sorteringen i ditt kök. Kärl med handtag och lock gör det mycket enklare och etiketter gör att sorteringen går snabbare. 

Källsortering med lock och handtag. 25 liter, 150 kr, Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson
Lättburen sopsorteringspåse med ekhandtag, 600 kr, Eva Solo. Foto: Eva Solo

Badrummet 

Gör det lättöverskådligt: Glöm badrumsskåpet och sortera smink, snoddar och småplock i lådor i stället. 

Lådor som får plats i kommoden. Liten korg Saluding i bambu, 49 kr, Ikea. Foto: Ikea
Plastlådor som ställs ovanpå varandra och tar hand om mascaran, borstarna och nagellacken. Lådor Compact, 30–60 kr/st, Smartstore. Foto: Smartstore

Göm tvätten snyggt: Smutstvätten behöver ständigt sorteras, så varför inte göra det på ett stilfullt sätt? Tvättkorgar i rotting eller bambu ger en lyxig känsla i badrummet. Om du har begränsat med utrymme finns också tvättkorgar för smala utrymmen. 

Bambukorgarna i Saluding rymmer 50 liter, 399 kr, Ikea. Foto: Ikea
Tvättkorgar av handvävd rotting, 1 599 kr/2 st, Ellos home. Foto: Ellos home
Smart i smala utrymmen. Tvättkorg Frisco lounge, i färgen Steel gray. Rymmer 65 liter, 1 149 kr, Blomus. Foto: Blomhus

LÄS MER: Så tvättar du en fårskinnsfäll – fyra smarta knep 

LÄS MER: 3 saker du borde rensa ut från ditt hem enligt Feng shui-experten