Foto: Superfront/Peter Knutsson/Ikea

Lyxuppdatera dina Ikea-möbler – 8 smarta tips och trix

Spara pengar – och miljön – genom att lyfta, förfina och hotta upp de möbler du redan har. Här är Sköna hem-inredaren Anna Ekdahls bästa tips på smarta »hacks« som gör skillnad!

Anna Ekdahl

1. Visuell variation

Riv inte ut och köp nytt – börja med att förändra det befintliga och se vad effekten blir. Att måla köksskåpen i ny kulör, eller kanske bara byta handtag kan göra susen. Att byta luckfronter på antingen över- eller underskåpen kan vara nästa steg.

Foto: Pretty pegs

Bonustips: Piffa även upp insidan av skåpen!

Klarlacka ovanpå tapeten för extra härdighet. Tapet Rasch, 229kr/rulle, Hornbach. Foto: Hornbach

2. Kombinera mera

Läckra luckfronter och toppskivor för Ikeastommar, här för serien Bestå, finns hos bland annat Superfront. Sideboardmodellen Parallels finns i en uppsjö kulörer, här Desert sand, toppad med skiva i kalksten. Läs och se mer på superfront.com.

Foto: Superfront

HYFSAT SMÅ FÖRÄNDRINGAR SOM GER STORT RESULTAT

• Riv inte ut allt – spara stommarna och byt luckor och toppskivor i första hand.

• Förändra med färg! Ny kulör in- och utvändigt, och kanske i en annan finish – matt eller blank – gör stor skillnad för en liten peng.

• Benställningen förhöjer, på flera sätt. Skaffa nya mässings-spiror till de gamla skåpen och få en helt ny look på köpet.

• Nya beslag och handtag ger också en ny karaktär åt gamla trotjänare.

• Klä om soffan i stället för att köpa ny, så länge stoppningen håller formen! Hos exempelvis Bemz finns överdrag till Ikeas soffmodeller.

 

3. Måla in garderoben

Låt garderobsluckorna stämma med väggfärgen, med en liten variation i uttrycket för nätt finess. Dessa från Superfront passar på garderobsstommen Pax från Ikea, och har prytts med mönstret Harlequin i färg Cloudy grey, pris från 2650 kr. 

Foto: Superfront

4. Nytt drag med överdrag

Det kostar en slant att lämna in sin gamla stoppmöbel till en möbeltapetserare men kan vara väl värt utgiften om skicket i övrigt är fint. En budgetvariant är annars att köpa nya överdrag, och det kan bli så här snyggt, när Ikeas Stocksund är klädd i Zakarias loose fit från Bemz.

Foto: Bemz

För ytterligare ny känsla: byt ut kuddfodral och satsa på ny färg, nytt material eller nytt mönster.

Kudde Saga i värmande konjaksfärg ger ny stuns åt fåtöljen, 38x 58 cm, 129 kr, Rusta. Foto: Rusta

5. Våga en ny färg

Enkla trälådor har fått nytt liv med en röd kulör. Det får dem att smälta samman med väggen bakom och bli en förvaringslösning med karaktär, utan att ta fokus från innehållet på hyllplanen. Läckert – och billigt!

Foto: pressbilder

6. Trä möter pensel = magi

De klassiska trärena skåpen i serien Ivar från Ikea har fått nytt liv som vardagsrumsförvaring med hjälp av färg, pensel och tejp. Pastellfärger och prickar i ett orgelbundet mönster löper här över hela skåpuppsättningen och blir som ett konstverk i rummet.

Foto: Ikea

TIPS OCH TRICK SOM FÖRHÖJER:

• Mönster! Trött på trotjänaren? Prova att dekormåla luckor, dörrar eller fronter. Schabloner finns på exempelvis Panduro, men geometriska mönster är annars enkla att skissa upp med hjälp av passare, tejp och linjal. Blir det fel går det alltid att måla över och måla om.

 

• Tapeter! Klä både insida och utsida av skåp och hyllor med en tapet som matchar skåpfärgen. Lacka ovanpå med klarlack för bättre motstånd mot slitage av ytan.

 

• Materialmöten! Rotting, glas, papper, trä, textil. Byt ut och kontrastera för fin effekt och ny känsla på din möbel.

7. Rätt med rotting

Rottingväv finns på rulle hos bland andra Clas Ohlson, och ger ett modernt intryck som kan lyfta gamla luckor till en lyxig look. Spara ramen på luckan där det är möjligt, alternativt fäst rottingen dikt an med lim direkt på luckan och dölj kanterna med en utanpåliggande, limmad trälist. Voilà – en ny stil är född.

Foto: pressbilder

8. Tapetsera bortom väggarna

Kollektionen Alla tiders hus från Boråstapeter innehåller tapeter från sex stilepoker, från förra sekelskiftet fram till modern tid. Att använda en tapet som en tidsmarkör, även på detaljer som hyllplan och förvaringslådor, skapar spännande dynamik i hemmet.

Foto: Boråstapeter

LÄS MER: Här är världens dyraste Ikea-möbel – såldes för 151 000 på auktion

LÄS MER: Nytt rekordbelopp för muminmugg på auktion – här är muggarna som är värda mest