Julpyntet och julgranarna genom tiderna

Vi blickar både bakåt och framåt i en liten julpynts– och grankavalkad genom tiderna. Allt från den orange Betlehemsstjärnan till dödskallekulor och rosa plastgranar. Minns du?

Det var en gång för en herrans massa jular sedan. Granen var en helt vanlig rödgran utan överdrifter pyntad med en ljusslinga, röda kulor, glitter och möjligtvis någon flagg-girlang. I fönstret hängde en ensam orange adventsstjärna och spred sitt milda ljus, och strax nedanför stod en röd elektrisk adventsljusstake.

Den klassiska Betlehemsstjärnan i orange papp spred ett behagligt sken till jul.

Advenstsljusstaken som den såg ut då, i princip likadan i alla hem.

Röda julgranskulor, varken mer eller mindre.

Den fina, rufsiga och väldoftande rödgranen i var mans hem.

Flagg-girlangen, ett nostalgiskt julpynt för många.

Men så hände något med julpyntet som hängt med jul efter jul, generation efter generation.

Kanske att det började med Elflugan som moderniserade den klassiska elektriska adventsljusstaken. Elflugan lanserades 1994 och såldes i 10 000 exemplar det första året och har sedan dess varit en storsäljare.

Elflugan banade väg för en övergripande modernisering av adventssljustaken, och plötslig ville alla ha en elektrisk adventsljusstake. De som inte skaffade Elflugan valde en vit minimalistisk design.

Det hände även saker på julstjärne-fronten. Plötsligt fanns en stor maffig vit julstjärna i var mans hem kring jul, och allra helst skulle de hängas i par för en tilltalande symmetri. Den vita stjärnan blev vad den orange länge var, allenarådande.

Produktutvecklingen stannade dock inte där, för något år sedan var det den vackert handveckade julstjärnan Giro från Watt & veke alla ville ha.

Någon gång gick vi från den svenska traditionella rödgranen till en dröm om den perfekta Disney-granen. Rödgranen sågs plötsligt som en stackars andra sorteringens gran, skamset gles och ojämn stod den sig dåligt mot de ståtliga konkurrenterna kungsgranen och silvergranen.

I början av 2000-talet slog den rosa plastgranen ner som ett piggt litet utropstecken och revolutionerade mångas julpyntstraditioner. Helt plötsligt var det okej med plastgran, och alla icke-traditionalister jublade. Många färger följde den rosa och det blev möjligt att anpassa julgranen efter rådande inredningsstil och färgval, och dessutom byta färgtema från år till år.

En mycket kort period under den senare delen av 2000-talet var det svart-vita grafiska jultemat på allas läppar. Hur många som verkligen gjorde slag i saken och stylade julen svart-vit är dock högst oklar.

Den rosa plastgransperioden banade även väg för julkulorna som vi annars bara sett i Disney-filmer. Nu kunde man pynta granen efter sin egen personlighet och så att säga, bekänna färg med hjälp av granen. "Visa mig din gran och jag ska säga dig vem du är", typ. Klackskor, muffins, handväskor, djur, dödskallar i allsköns färger, ja det mesta går att få tag på.

Just dödskallar i svarta granar var en trend julen 2012.

Och så måste vi prata om julgransbelysningen. Förr om tiden var det en endaste ljusslinga som spred julglans från granen. Trenden med många olika slingor, och även kulörta lampor (dock inte som blinkar, vi är inte riktigt där än...) växer sig allt starkare. 

Plastgranen har funnits med i många år, men har först nu blivit ett accepterat alternativ och därmed hittat in i de fina salongerna. Mycket beroende på att plastgranar nu jämfört med bara för 10 år sedan är förvillande naturtrogna.

Men som alltid när det gäller trender så kommer en motreaktion. Julen 2013 visar att vi har fått nog av rosa plastgranar, kulörta ljusslingor och mintgröna klackskor i granen. Den starkaste jultrenden i år är skirt, spretigt, opyntat, skevt och naturligt, en trend som förmodligen kommer att ha växt sig ännu starkare inför julen 2014.

Vi knyter ihop säcken här med en tanke om att vi lite är tillbaka där vi började. En enkel gran som gott står för sig själv utan onödiga dekorationer. Om än i en samtida tappning.

Bildkällor: homemydesign.com, rusta.se, konstgjordavaxter.se, 

Läs också:

Årets 2 hetaste jultrender (och en bubblare inför nästa år)

5 säkra tecken på att du är en granpolis

7 olika jultyper – vilken är du?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!