Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Karin Johansson/Peter Knutson/Olivia Flodén

Så väljer du rätt matta till rätt rum – inredarens bästa tips

Smak och behov avgör om mattan ska vara rummets lysande stjärna eller mer av en praktisk hjälpreda. 

Här är våra tips för ett lyckat mattval.

Regel nummer ett: Ju större desto bättre!

Rätt matta till rätt rum – inredaren tipsar

1. Hitta rätt storlek

Storleken på mattan är viktig. Inte bara visuellt, utan också för att undvika onödigt slitage från exempelvis stolsben. I matsalen eller köket är storleken på mattan extra viktig. Ska den ligga under bordet måste den vara så stor att stolsbenen inte behöver dras över mattkanten. Annars förstörs mattan, dessutom är det irriterande när stolen fastnar! 

Foto: Anne Nyblaeus

2. Välj material utifrån funktion

Välj material utifrån vilken funktion mattan ska fylla. Hur väl syns fläckar, går den att tvätta? Vilka material fungerar under ett bord? Det beror på hur mycket skräp i luggen du står ut med. Bomull är tvättbart, sisal släpper genom småskräpet så att en dammsugning då och då räcker. Ull är motståndskraftigt och renar sig själv i viss mån. Det finns också stilfulla plastmattor. Din livssituation och pedantnivå måste få styra i materialvalet. 

Foto: Olivia Flodén

3. Satsa på en heltäckningsmatta!

Heltäckande matta kan vara allergivänligt – en av god kvalitet släpper ifrån sig färre partiklar än till exempel en ullmatta. Heltäckningsmattor har många fortfarande svårt att tänka sig, men säg i stället ”skräddarsydd matta” så känns det kanske enklare att anamma! En mjuk variant med lugg värmer både fötterna och känslan i rummet.

Foto: Anne Nyblaeus

4. Välj en mjuk matta till sovrummet

I sovrummet vill man sätta fötterna på något mjukt när man stiger upp ur sängen. Vill du inte ha en heltäckningsmatta finns flera vägar att gå: Smala mattor utmed båda sidorna på sängen, en stor matta som rymmer både sängen och dina eventuella sängbord, eller en fårfäll, äkta eller i teddytyg, för en bra start på dagen.

Foto: Karin Johansson

5. Se mattan som en del av inredningen

Tänk utanför boxen. Mattor kan fungera fint som solitärer (liggande i rummet, utan möbler ovanpå), som bas för möblerna eller på väggen. 

Foto: Patric Johansson

6. Utgå från mattans egenskaper

Korthårig, med lång lugg, vävd eller tuftad – mattan får olika egenskaper beroende på teknik. Utgå från både form och funktion när du fattar ditt beslut. Oregelbundna mattor känns helt rätt, både som ett solitärt golvkonstverk (liggande fritt i rummet) eller med möblemang ovanpå. 

Här är det inte en isbjörn som fått sätta livet till utan ett ”odjur”. Skaparen Josef Frank tyckte nämligen inte att man skulle trampa på djur eller blommor, men att ett odjur i ull gick bra att ha på golvet.Här är det inte en isbjörn som fått sätta livet till utan ett ”odjur”. Skaparen Josef Frank tyckte nämligen inte att man skulle trampa på djur eller blommor, men att ett odjur i ull gick bra att ha på golvet.Här är det inte en isbjörn som fått sätta livet till utan ett ”odjur”. Skaparen Josef Frank tyckte nämligen inte att man skulle trampa på djur eller blommor, men att ett odjur i ull gick bra att ha på golvet.
Här är det inte en isbjörn som fått sätta livet till utan ett ”odjur”. Skaparen Josef Frank tyckte nämligen inte att man skulle trampa på djur eller blommor, men att ett odjur i ull gick bra att ha på golvet. Foto: Svenskt tenn

Välja matta till vardagsrummet – 3 tips

1. Hela konkarongen ska få plats på mattan som då behöver vara riktigt stor, ofta 4 x 5 meter. Sy ihop två mattor om det är svårt att hitta någon tillräckligt stor eller blir för dyrt. 

2. Låt soffan stå utanför mattan, antingen med frambenen en liten bit in på mattan eller med en smal golvremsa mellan möbel och matta. 

3. Lägg mattor lager på lager efter tycke och smak om du inte hittar en matta i precis rätt storlek, färg och material. Resultatet kan bli mycket effektfullt!

Varför inte låta mattorna överlappa varandra?Varför inte låta mattorna överlappa varandra?Varför inte låta mattorna överlappa varandra?
Varför inte låta mattorna överlappa varandra? Foto: Designers Guild

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 9 råd som garanterat underlättar

LÄS MER: 5 tips på hur du håller ditt hem städat längre

LÄS MER: 3 saker du borde rensa ut från ditt hem enligt Feng shui-experten