Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PERNILLA HED/Anne Nyblaeus

Så bygger du vackra stilleben – inredarens enkla tips

Hur gör man ett stilleben? Här kommer några tips, men det rätta svaret är egentligen: precis hursomhelst! Det finns nämligen inga regler, det är din egen smak som avgör. Följ med på en inspirationsresa bland hisnande arrangemang att låna idéer ifrån.

Ställ ihop större samlingar

Glasyrfest! Den här keramiken kan man inte få nog av, så den måste få fylla hyllorna. Färgerna, formerna och storlekarna varierar, men materialet blir den gemensamma nämnaren i detta stilleben av kolossala mått.

All keramik av Melanie Baker Hörnstein. Foto: Anne Nyblaeus

Hitta en gemensam nämnare

Här är det de återhållna färgerna och de mjuka linjerna som är gemensamma nämnare. Vaserna har klassiska former som ändå känns aktuella, och den moderna träskulpturen har något ursprungligt över sig. Med svart bakgrund får samlingen en extra visuell skjuts. Den lilla keramikugglan blir en överraskande bonus.

Foto: Graham Atkins Hughes

Knyt samman en vågad mix med växter

Ett uppradat mischmasch av saker man gillar är också ett stilleben. Och kan bli ännu roligare att titta på än det strikt ihopmatchade. Där kom en flamingo eller två, och där dök det upp en fjäderskrud! Tittar man noga efter finns det faktiskt en sak som håller ihop det hela – alla de vildvuxna gröna växterna. 

Foto: PERNILLA HED

Lek med olika former

Om du ändå vill ha något att hålla dig till som stillebenmakare är tipset att tänka på trianglar och diagonaler. Topografi är alltid trevligt och gör uppställningen mer spännande än om allt har liknande höjd. Här bildas en triangel av vingarna, hörnet på tavlan och ner på andra sidan om skåpet som står stadigt i centrum. Den gröna burken piggar upp – och ingår i en triangel av illgröna föremål.

Foto: Céline Clanet

Glöm inte soffbordet

Soffbordet är en utmärkt plats för stilleben. Här är upplägget tydligt uttänkt med en kombination av runda, avlånga och kvadratiska former. Föremålen är olika höga vilket upplevs tilltalande när man betraktar samlingen från sidan. En läcker variation av material och härliga vibbar av den stora världen.

Foto: Anne Nyblaeus

Låt växter ta plats i ditt stilleben

En färgstämd skulptural uppställning som känns mystisk, ja, nästan lite farlig. Är vi i en regnskog? Det är bulligt, det är köttigt och den klassiska diagonalen kan du följa från den stora växten ner till den silvriga kannan.

Foto: Pernilla Hed

Håll dig till en färgton

En variant på soffbordsupplägget med mycket småplock att titta på. Lotusblommefaten, klämman i form av en hand och en glad fisk hålls ihop av den vänliga blågrå färgen. Ett exempel på att man kan göra fina stilleben av precis vad som helst. Till exempel kan ett litet påskägg bli pricken över i.

Foto: Cim Ek

LÄS MER: Så lyckas du med perfekta stilleben – inredarnas 10 bästa tips 

LÄS MER: 5 saker att tänka på när du ska skapa perfekta tavelväggen