Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johan Carlson/Wolfgang Kleinschmidt/Wolfgang Kleinschmidt

Så lyckas du med perfekta stilleben – inredarnas 10 bästa tips

Vad är ett stilleben? Vad ska man tänka på när man bygger upp det? Sköna hems inredare har grävt i sina magkänslors djup och fått fram 10 ledtrådar! Att skapa harmoniska arrangemang hemma handlar inte bara om att ha ”den rätta känslan”. Här är knepen och principerna som får dina stilleben att lyfta.

Vad är ett stilleben och hur gör man för att lyckas? 

En av hemligheterna bakom ett lyckat stilleben är att få till det perfekta mellanrummet. En intuitiv konst. I vår stora stilleben-guide delar Sköna hem-inredarna med sig av sina 10 bästa tips på vad du ska tänka på för att lyckas få ditt stilleben harmoniskt och snyggt. Du hittar också flera exempel på stilleben i olika stilar som passar på olika platser i rummet.

Lycka till med dina stilleben!

Här är 10 bästa tipsen på hur du skapar snygga stilleben!

1. Vi utgår ifrån ett eller ett par föremål med ett starkt uttryck – i färg eller form – som väcker vårt intresse.

2. Det räcker om två av komponenterna ”pratar” med varandra i stil eller färg, medan övriga föremål får balansera arrangemanget.

3. Nivåer, densitet, tomrum – mellanrummen har stor betydelse, särskilt när vi jobbar med bild.

4. Att inkludera en ljuskälla hjälper blicken att landa där du vill.

5. Balans är A och O: balans mellan högt och lågt, luftigt och kompakt, ljust och mörkt.

6. Vi brukar arrangera med lägsta punkt till vänster och i en uppåtgående linje till höger. Gärna avrundat med något mellanhögt.

7. Arrangemanget kan bestå av nästan vad som helst: växter, tavlor, en samling böcker, askar med mera.

8. Placering och eventuell funktion har stor betydelse, och självklart går det att arrangera en vacker, inspirerande arbetsplats. Köksbänkar exempelvis är ofta plats för ett stilleben av salt- och pepparkvarn, färska örter, olja, flingsalt i vacker ask, mortel…

9. En oväntad ”gäst” i gruppen kan bli pricken över i. En kär souvenir eller kitschig figurin, en pinne, sten, något levande (stilleben på franska – nature morte – betyder död natur).

10. Ett harmoniskt arrangerat stilleben har en lugnande inverkan.

10 vackra stilleben att inspireras av

1. Stilleben mitt i rummet.

Ibland behöver arrangemanget kunna avnjutas från alla håll, och då krävs mer av komponenterna. Vi utgick från en centerpiece i form av en rejäl bordslampa för att skapa höjd, och fyllde på med växter, runda former och en tredimensionell figurin.

För rundgång – levande stilleben i 360 grader.För rundgång – levande stilleben i 360 grader.För rundgång – levande stilleben i 360 grader.
För rundgång – levande stilleben i 360 grader. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

2. Strukturerat stilleben.

En ganska brutal mix av gammalt och nytt, starka färger och blandade stilar lugnas ner av en kubformad struktur.

Kompakt i kubik.Kompakt i kubik.Kompakt i kubik.
Kompakt i kubik. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

3. Stilleben som blickfång.

Flirtigt och uppfriskande – ibland kan ett lite sömnigt rum behöva en knallfärgad vitaminkick.

Utropstecken på liten yta.Utropstecken på liten yta.Utropstecken på liten yta.
Utropstecken på liten yta. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

4. Stilleben av samma material.

En samling föremål i samma material kan också bli ett stilleben. Här bildar rökfärgat glas i organiska former ett vackert arrangemang som ändrar uttryck beroende på var i rummet man befinner sig.

Lika vackert ovanifrån.Lika vackert ovanifrån.Lika vackert ovanifrån.
Lika vackert ovanifrån. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

5. Stilleben på väggen.

Vid platsbrist går det bra att använda väggarna. Med medvetna val kan man hålla ihop en ganska brokig samling prylar. Här har varje komponent en ”kompis” i stil, färg eller material, vilket gör att helhetsintrycket känns samlat och balanserat.

Uppåt väggarna.Uppåt väggarna.Uppåt väggarna.
Uppåt väggarna. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

6. Stilleben av naturnära material.

Trä med olika ådringar, toner och åldrar blir ett levande och spännande möte. Organiskt och extra varmt mot den mintgröna fonden.

Rogivande med funktion.Rogivande med funktion.Rogivande med funktion.
Rogivande med funktion. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

7. Skapa balans med olika höjder.

Olika höjd på saker ger balans. Tapetens sädesax och den liggande 8:an får här upp kompositionen på höjden (och blir ett oregelbundet evighetstecken). Lämna tomrum mellan grupperingarna. Allt syns bättre när det finns öppen yta bredvid. Naturens milda färgskala håller samman de ”spretiga” formerna.

Foto: Johan Carlson

8. Arbeta med färgtema och par.

Ett klasiskt knep är att inreda med par, men här är sakerna tvåäggs- och inte enäggstvillingar. Böcker är alltid bra att höja upp saker med, de är som en piedestal man alltid har hemma. Den högra lampans mönster gör att vänster sida av bordet behöver lite fler saker för balans. Färgtemat i grönt, vitt, brunt och guld bidrar till att göra kompositionen behaglig.

Foto: Johan Carlson

9. Skapa spänning med olika strukturer.

Kontrasterande strukturer skapar spänning. Låt blankt möta matt – här är det ett glasunderlägg med spegel som ger blänk och speglar urnans skrovliga yta. För stilleben på ett bord eller en hylla mitt i rummet – välj saker som är vackra från alla håll. Här har keramiken olika höjd och storlek, men man kan också använda exempelvis böcker för att skapa höjdskillnader.

Foto: Johan Carlson

10. Använd ditt stilleben!

Lägg krut på det vardagliga! Ställ fram en vacker glasflaska för dina »2 liter vatten om dagen« eller för att vattna blommorna – då glömmer du inte. Notera hur det räfflade dricksglaset ”pratar” med relieferna hos den blå krukan och bruna vasen. Ränder som förenar. Låt en bestämma! Här har tallriken på väggen satt färgpaletten för hela arbetsrummet. Alltför liten yta åt dina favoritsaker? Skaffa ett vitrinskåp och bygg på höjden också.

Foto: Johan Carlson

LÄS MER: 18 inspirerande inredningsidéer som ger ditt vardagsrum ett lyft

LÄS MER: 8 enkla tumregler för att hänga tavlor som ett proffs