Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

10 kreativa DIY-idéer – av saker du redan har hemma

DIY är inte bara för superkreativa fixare med oceaner av tid. Här är 10 enkla och snygga projekt som du lätt klarar av – med saker du troligtvis redan har hemma. Känn skaparglädjen!

1. Måla gamla tallrikar med porslinsfärg

Gör basporslinet eller dina loppisfynd personligare med porslinsfärg!

2. Ge nytt liv åt lampskärmen

Lampskärmen har fått nytt bläckfiskmönster, ett clipart-motiv som hämtats hem gratis på nätet. Motivet skrivs ut på ett så kallat transfer-ark för textil som finns i många hobbybutiker. Vi strök motivet på en tunn tubtrikå som sedan träddes på lampskärmen och fästes på insidan med dubbelhäftande tejp.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

3. Gör fina kuddar av gamla skjortor

Urvuxna eller bortsorterade skjortor får enkelt nytt liv som kuddfodral med endast två sömmar! Ett vanligt enfärgat kuddfodral har piffats upp med bokstäver klippta ur en uttjänt t-shirt. Bokstäverna har stärkts med Vlieseline och har sedan strukits på kuddfodralet med fållfilt, detsamma som du lägger upp gardiner med.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

4. Gör stormlyktor av gamla glasburkar

Stormlyktor gjorda av glasburkar får lite mer karaktär och ett vackert sken med rottingväv kantad med bomullsband. Handtagen är enkla att göra av virad ståltråd.

5. Gör söta minivimplar

Minivimplarna är klippta av tunt papper, exempelvis origamipapper, fort och lätt ihopsydda med raksöm. 

6. Gör en egen kroklist

Praktisk kroklist av överbliven ohyvlad planka och spik modell större, allt målat med vit väggfärg.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

7. Fin inramning till dina gamla familjebilder

Låt dina finaste familjefoton ta för sig i en fin inramning av färgade pappersark och generösa stora ramar.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

8. Gör en soffa av gamla plädar och täcken

Fåtölj, loveseat eller kanske en hel soffa? Sy ihop några bomullsplädar och fyll dem med sommarstugans extra täcken och kuddar så att du får ett jättebolster. Lutat mot väggen får det fåtöljform. En ram av breda lister håller soffan på plats och kan eventuellt skruvas fast i väggen. Kuddarna är sydda av secondhandfyndade t-shirts.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

9. Gör sänggavel av en meter tyg och plywoodskiva

Ge sömnen en kunglig inramning – kanske i gästrummet? – med en ståtlig sänggavel du enkelt tillverkar själv. Allt du behöver är drygt en meter av ett vackert och lite kraftigare tyg, gråvadd (ett textilt återbruksmaterial), plywoodskiva, sticksåg, häftpistol och sisådär en timme av din lediga tid. Med ett dubbelvikt större ark papper kan du leka fram en form du sedan ritar av på plywoodskivan. Klipp till tyget och gråvadden med en sömsmån på ca 10 cm. Häfta på gråvadden utan att spänna för hårt, därefter häftas tyget fast. Skjut/häfta varannan gång på motsatta sidan, parallellt, vågrätt respektive diagonalt för ett jämnt, utspänt resultat.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

10. Gör en vas av lite tyg och en gammal flaska

Sy en vas av favoritmönstret, eller byt enkelt form på lampfoten. Stryk på Vlieseline på valt tyg och klipp sedan ut formen, tänk på att ta i lite på bredden om den sydda vasen ska träs över en befintlig vas, flaska eller lampskärm. Sy en söm på båda sidor med ca 5 mm marginal från kanten.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

LÄS MER: DIY – våra 6 bästa idéer med målarfärg som ger ditt hem wow-faktor
LÄS MER: DIY: Gör det själv-idéer med Ikea-favoriter och loppisfynd