Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns många olika sätt att optimera utrymmet, skapa harmoni och ordning i garderoben,Det finns många olika sätt att optimera utrymmet, skapa harmoni och ordning i garderoben,Det finns många olika sätt att optimera utrymmet, skapa harmoni och ordning i garderoben,
1 AV 2
Stegen som tar dig till proffsnivå • Sköna hems inredare guidar
2 AV 2
Det finns många olika sätt att optimera utrymmet, skapa harmoni och ordning i garderoben,
Foto: Anne Nyblaeus / Martin Cederblad / Pernilla Hed

Inredarens smarta knep – så maxar du garderoben

Garderoben förvarar våra dagliga outfits och ska vara en plats för både kreativitet och funktionalitet. Gör det till en njutning att kliva i kläderna! Här är 12 smarta tips för garderob och walk-in closet.

1. Måla in garderoben i rummet 

Skåpen har målats i samma färg som väggarna vilket gör att de smälter in fint. Det visuella fokuset ligger här inte på förvaringen utan på sittbänken och hyllan, mellan garderoberna, som gjorts i ljust trä för att skapa en stillsam dynamik. Träribborna på väggen blir ett dekorativt imaginärt ryggstöd.

Genom att måla in garderoberna i samma färg som väggen skapas en harmoni och gör garderoben mer osynlig i rummet.Genom att måla in garderoberna i samma färg som väggen skapas en harmoni och gör garderoben mer osynlig i rummet.Genom att måla in garderoberna i samma färg som väggen skapas en harmoni och gör garderoben mer osynlig i rummet.
Genom att måla in garderoberna i samma färg som väggen skapas en harmoni och gör garderoben mer osynlig i rummet. Foto: Patric Johansson

2. Mixa och matcha material

Läderbandet förankrat i taket ger extra stöd åt klädstången i matt mässing. Inredningen är så vit att denna stillsamma detalj sticker ut ändå.

Plocka in olika material i garderoben som du kan mixa och matcha med.Plocka in olika material i garderoben som du kan mixa och matcha med.Plocka in olika material i garderoben som du kan mixa och matcha med.
Plocka in olika material i garderoben som du kan mixa och matcha med. Foto: Jessica Holm

3. Bygg förvaringen på höjden 

Utnyttja takhöjden och låt skåpen nå ända upp till taket. Stege på räls är en praktisk lösning som ger åtkomst till skåpen överst. All förvaring sker här bakom stängda skåps- och lådfronter vilket minimerar dammspridning. De finaste plaggen är belysta bakom vitrindörrar som i ett tittskåp.

Låt inget utrymme gå till spillo, utnyttja takhöjden och bygg hela vägen upp till taket.Låt inget utrymme gå till spillo, utnyttja takhöjden och bygg hela vägen upp till taket.Låt inget utrymme gå till spillo, utnyttja takhöjden och bygg hela vägen upp till taket.
Låt inget utrymme gå till spillo, utnyttja takhöjden och bygg hela vägen upp till taket. Foto: Pernilla Hed

4. Få ordning och reda i garderoben  

Var sak på sin plats! Håll ordning på garderobens mindre föremål med fack i lådorna. Det finns gott om färdiga lösningar, men det funkar lika bra att inreda byrålådorna eller annan alternativ förvaring med vanliga besticklådor eller öppna askar och kartonger.

Med lådor eller fack kan du enkelt få ordning på strumporna, skärpen och andra accessoarer i garderoben.Med lådor eller fack kan du enkelt få ordning på strumporna, skärpen och andra accessoarer i garderoben.Med lådor eller fack kan du enkelt få ordning på strumporna, skärpen och andra accessoarer i garderoben.
Med lådor eller fack kan du enkelt få ordning på strumporna, skärpen och andra accessoarer i garderoben. Foto: Pernilla Hed

5. Skapa en mjuk känsla

En klassiskt dekorativ detalj som mjukar upp är tyg i dörrspeglarna på skåpen. Antingen bakom vitringlas eller utan glas. Addera knoppar i mässing, och skåpet känns som nytt.

Med ett fint tyg kan du skapa ett mjukt intryck till rummet.Med ett fint tyg kan du skapa ett mjukt intryck till rummet.Med ett fint tyg kan du skapa ett mjukt intryck till rummet.
Med ett fint tyg kan du skapa ett mjukt intryck till rummet. Foto: Stellan Herner

6. Öppna upp din walk-in closet

I en öppen planlösning där sovrum, klädförvaring och badrum hänger samman i en privat avdelning i hemmet, är lösningen korta väggar för att skilja funktionerna åt. På så sätt är det öppet men med viss avskildhet, och ljuset kan nå hela vägen från fönster längst bort.

I stället för att gömma undan garderoben, låt dressingroom ha en öppen planlösning.I stället för att gömma undan garderoben, låt dressingroom ha en öppen planlösning.I stället för att gömma undan garderoben, låt dressingroom ha en öppen planlösning.
I stället för att gömma undan garderoben, låt dressingroom ha en öppen planlösning. Foto: Jessica Holm

7. Våga välja andra dörrar till garderoben

Vitrinluckor ger den hängivna fashionistan snabb översikt bland ögonstenarna. På detta sätt undviker man damm, och allt är synligt.

Med dörrar i glas slipper du ens öppna för att se vad som finns i garderoben.Med dörrar i glas slipper du ens öppna för att se vad som finns i garderoben.Med dörrar i glas slipper du ens öppna för att se vad som finns i garderoben.
Med dörrar i glas slipper du ens öppna för att se vad som finns i garderoben. Foto: Gyrithe Lemche

8. Dubbeleffekt med spegeldörr

Spegeldörrar på hela garderobsväggen förstorar rummet. Här har man inspirerats av motstående väggens fönster med träkarmar vilket ger en dubbel effekt av ljus och utsikt.

Graderobs väggar med speglar döljer innehållet bakom och ger effekt av ett större rum.Graderobs väggar med speglar döljer innehållet bakom och ger effekt av ett större rum.Graderobs väggar med speglar döljer innehållet bakom och ger effekt av ett större rum.
Graderobs väggar med speglar döljer innehållet bakom och ger effekt av ett större rum. Foto: Anne Nyblaeus

9. Skapa drömmig lyx i garderoben

Ett eget rum där alla plagg har sin egen plats är en dröm för många. I ett dressingroom som går att stänga om behövs inga skåpsdörrar – här är hela rummet en enda stor garderob. Med en beige färgsättning ton-i-ton, mjuk matta och skåpsinredning i trä skapas en lyxig känsla. Långtifrån allt behöver hängas på galge, här är det gott om lådor. Ett tips är att rulla liggande plagg för att slippa vikveck. En extra touch av filmstjärneglamour ger sittpuffen och spegeln med glödlampor.

Gör garderoben till ett lyxigt rum för dina kläder.Gör garderoben till ett lyxigt rum för dina kläder.Gör garderoben till ett lyxigt rum för dina kläder.
Gör garderoben till ett lyxigt rum för dina kläder. Foto: Mikael Lundblad

10. Skapa din egen klädbutik i hemmet

Ett stort dressingroom där genomsiktliga glasväggar och en mjuk heltäckande matta skiljer ytan från rummet utanför, kräver ordning och reda. Som här, i de öppna skåpen där allt har sin plats, med gott om utrymme för upphängda skjortor och klänningar, vikta jeans och tröjor samt lådor åt det som inte används just nu. Obs: boutiquedetaljerna som fönsterhyllorna för väskor och bänken i skinn.

Med glasväggar kan du skapa ett eget dressingroom i hemmet.Med glasväggar kan du skapa ett eget dressingroom i hemmet.Med glasväggar kan du skapa ett eget dressingroom i hemmet.
Med glasväggar kan du skapa ett eget dressingroom i hemmet. Foto: Johan Sellen

11. Bygg garderob med snedtak

Vad göra med det outnyttjade utrymmet under snedtaket eller trappan? Vi föreslår en skoparad på grunda hyllor! Här en älskad sneakers samling på snygg display.

Ofta har vi ytor som inte används, våga bygga förvaring trots de kluriga vinklarna under trappen.Ofta har vi ytor som inte används, våga bygga förvaring trots de kluriga vinklarna under trappen.Ofta har vi ytor som inte används, våga bygga förvaring trots de kluriga vinklarna under trappen.
Ofta har vi ytor som inte används, våga bygga förvaring trots de kluriga vinklarna under trappen. Foto: Mikael Lundblad

12. Sätt färg på din walk-in closet

Dressingroomskänsla i sovrummet skapas bäst med ett litet sminkbord vid fönstret. Rummet är smaskigt färgsatt med citrongula textilier. Garderobsdörrarna har fått högt placerade mässingsknoppar så det går att hänga även längre plagg på dem.

Med en härlig färg kan du enkelt piffa och pigga upp din walk-in closet.Med en härlig färg kan du enkelt piffa och pigga upp din walk-in closet.Med en härlig färg kan du enkelt piffa och pigga upp din walk-in closet.
Med en härlig färg kan du enkelt piffa och pigga upp din walk-in closet. Foto: Anne Nyblaeus

Se även: