Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Inredaren Charlotte Pettersson guidar er hur ni lyckas med den färgstarka trenden.
Inredaren Charlotte Pettersson guidar er hur ni lyckas med den färgstarka trenden.
Inredaren Charlotte Pettersson guidar er hur ni lyckas med den färgstarka trenden.
Inredaren Charlotte Pettersson guidar er hur ni lyckas med den färgstarka trenden.

Inredaren Charlotte guidar hur du lyckas med den färgstarka inredningstrenden

Att blanda mönster och färger till en lekfull men balanserad helhet är det där lilla sista i inredningen som kan få allt att stämma. Inredningsexperten Charlotte Pettersson guidar hur man får lyckade mixar.

Bryt av de lugna tonerna med riviga kuddar. Foto: Anne Nyblaeus

1. Mixa och matcha mönster på kuddarna

I den platsbyggda soffan ligger kuddar i olika varianter av ränder – från zebra till ikat. Kombinerat med veckgardinen med kinainspirerat mönster som kontrast. Färgerna är samstämda och då är det lättare att blanda flera olika mönster.

Våga inred med omaka mönster, de kan nämligen komplettera varandra så länge färgtonerna matchar varandra. Foto: Martin Cederblad

2. Låt färgerna matcha varandra – våga två olika mönster

Två formstarka mönster som båda tar för sig krockar inte om de är totalt olika. De kompletterar varandra i stället för att konkurrera. Låt färgerna däremot matcha varandra. Ytterligare ett mönster kan med fördel läggas till här.

Ha tapeter i samma färgtoner men med olika mönster för mjuka övergångar samtidigt som varje rum får sin personliga touch. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

3. Sy ihop två olika tapeter med samma färgtoner

En spännande effekt får man när två tapeter som syns ihop har samma färgtoner. En mjuk övergång i flödet mellan rummen uppstår samtidigt som tapeterna med sina olika mönster ger olika stämning i rummen. Den lila fåtöljen skiljer ut i färg och gör att allt inte flyter ihop.

 

Tänk godispåse när du ska välja dina kuddar – det blir en härlig livlig mix som sätter tonen för rummet. Foto: Kristian Pohl

4. Kombinera mönster som har något gemensamt

Att välja kuddar kan vara som att välja godis när man är riktigt sugen. En väg att gå för att få till en livlig mix som ändå hänger ihop är att kombinera mönster som har något gemensamt.

Här nedan är det cirklarna i mönstren som förenar. Mot ett mer grafiskt mönster skiljer de ut sig. Färgerna är starka och det turkosblå återkommer också som en gemensam faktor.

När starka uttryck i färg och mönster ska kombineras krävs eftertanke. Ett bra ledord att följa är att varje sak tar upp en färgton från en annan pryl i rummet. Foto: Anne Nyblaeus

5. Blanda starka uttryck med eftertanke

Att blanda starka uttryck i både färg och mönster kräver en viss eftertanke. Tänk på att tavlor också är medspelare i kombinationen. Soffan ovan, klädd i organiska Drinks av Josef Frank för Svenskt tenn, har den mest dominanta mönsterbilden. Den grafiska mattan i hundtandsmönster har regelbundenhet som kontrast. Tavlorna plockar upp både färgerna i soffan och det grafiska uttrycket i mattan. De enfärgade kuddarna i soffan tar upp nyanser i soffklädseln.

Tavlor enbart på plana väggar? Nej, våga starkt mönstrad tapet med tavlor – håll dig bara till olika mönsterbilder. Foto: Martin Cederblad

6. Låt tavlorna och tapeten leva sina egna liv

Det går absolut bra att hänga tavlor på en starkt mönstrad tapet. För att låta både tapeten och tavlorna leva sina egna liv är det bra att välja totalt olika mönsterbilder. Tavlorna med tydliga geometriska motiv skiljer sig markant från de fritt målade fläckarna på tapeten. Enfärgat går alltid bra att blanda in, som här den lila bilden. Tänk på att hitta gemensamma färger, så blir resultatet inte oroligt.

Ju färre färger desto fler olika mönster. Tänk mjukt och lantligt och du fångar stilen i sovrummet. Foto: Anne Nyblaeus

7. Mjukt och lantligt tillbaka

Stilen är mjukt lantlig och blickar tillbaka på det amerikanska textila arvet. I traditionen ingår småblommigt, geometriskt och det fina handgjorda quiltade täcket. Blanda mönstren i olika pasteller, här rosarött och blått med vitt som bas. Ju färre färger desto fler olika mönster går det att ha. Att lägga till en avvikande pastellgrön kulör på sängbordet ger en extra liten kick.

Naturen+inredning=sant. Det är svårt att misslyckas med sin inredning när inspirationen tas från naturen. Foto: Martin Cederblad

8. Välj några få färger – tänk som din trädgård

Organiska mönster ur floran är en rik källa till inspiration. Det är lätt att välja accessoarer med naturtema, allt tycks passa ihop. Välj gärna ut några få färger att jobba med, som när en rabatt ska planteras. Sedan är det bara att ösa på med prunkande mönster!

Tvåsamhet eller icke inom relationer men när det kommer till inredning är det ett säkert kort. Foto: Martin Cederblad

9. Välj två olika mönster i samma färgkombination

Två olika mönster i samma färgkombination blir så här fina ihop om det ena får dominera i storlek och färgstyrka. Ränderna på karmstolens klädsel är breda och har starkare valör. Tapetens mönster underordnar sig både i storlek och med sina svagare nyanser. Till orange blir det en extra effekt att använda komplementfärgen blått. De förstärker varandra och miljön får extra stuns.

Bryt av ett klassiskt hem med oväntade kulörer och inedningsdetaljer. Foto: Anne Nyblaeus

10. Ta ut svängarna i en klassisk inredningsstil

I en klassisk miljö kan det gå nog så vilt till. En tapet med djungelmotiv, tillsammans med en matta i ett krumbuktande organiskt mönster, tillsammans med en blockrandig karmstol blir en vågad mix. Tricket här är den grå färgen som dämpar sensationerna. Som pricken över i: de utstickande cerise ränderna.

Hitta fler gemensamma färger och låt mönstren gå i en vild mix. Foto: Martin Cederblad

11. Variera mönster med gemensamma färger

Blanda de mönster du gillar i en vild mix. För att den inte ska gå helt överstyr finns några tips: Försök att hitta flera gemensamma färger, här gult, rosa och grönt. Vi har använt oss av lite olika styrka i tonerna. Variera de olika mönstren, till exempel organiskt, geometriskt och några mycket enkla mönster. Krydda med något tokigt. Här sticker leopardpallen ut som en primadonna!

När ett mönster eller en färg följs upp och upprepas känns arrangemanget planerat och harmoniskt sammanhållet. Foto: Martin Cederblad

12. Knyt samman subtila teman

Guld i spegeln och lamporna, blommigt på puffen, tapeten och två av kuddarna, och så de mjuka tonerna av rosa, grönt och blått. I det här vardagsrummet har alla komponenter minst en, ofta flera, liknande kompisar att sällskapa med, och det ger den smått yviga mixen stadga. Så länge ett mönster eller en färg följs upp och upprepas känns arrangemanget planerat och harmoniskt sammanhållet.

 

LÄS MER: Fallfärdiga gården stod tom i 60 år – blev sommardröm 

LÄS MER: Inredaren: Därför mår du bra av att inreda med färg 

LÄS MER: Micael Bindefeld om härliga sommarhuset: ”En passion” 

Se även: