Så här ska du julpynta för bäst harmoni hemma - dekorera enligt feng shui

Vem vill inte ha en lugn myskänsla i hemmet under jul? Med hjälp av feng shui kan du få just det. Här är 5 enkla harmonitips – signerade vår Simplicity-bloggare Jannice Wistrandsom ärinredare och certifierad feng shui-konsult –om allt från hyacinter och mässing till färgtoner och granar.

Jannice Wistrand

Namn: Jannice Wistrand.

 Ålder: 40.

Familj:
Maken Jonas, sonen Charlie 4,5år, dottern Celine, 1 år och katten Bosse.

Bor:
I ett 1700-talshus i ett gammalt fiskeläge i Skåne.

Gör:
Bloggar, Feng Shui-konsult, inredare och föreläsare.

Intressen:
Umgås med familj och vänner, film, musik, trädgård, yoga.

Feng shui är inte en inredningsstil utan en österländsk lära. Den grundläggande tanken är att vi påverkas av allt runtomkring oss – färger, former, material, möblering och energifält. Enligt feng shui görinredning som efterliknar naturen och som innehåller de fem elementen eld, jord, vatten, metall och trä, oss mer harmoniska.

Så här gör du för att julpynta ditt hem i linje med feng shui:

1. Följ din färgton

Julpynt ska förhöja myset och stämningen i ditt hem, inte ta över det. Välj därför dekorationer som passar in i den inredningsstil och färgsättning du redan har. Går ditt hem i dämpade färger passar det till exempel bäst att välja en vinröd ton på julpyntet, medan det om du har ett modernt inrett hem passar kan passa bra med en klarare röd.

2. Skapa en varm känsla

Vintertid när det är mörkt och kallt ute är det viktigaste inom feng shui att tänka på att ta in eldelementet, som skänker en känsla av värme och ljus, i hemmet. Man kan beskriva det som att man ska "sätta raggsockor på sitt hem". Bra saker att pynta med för att skapa en varm känsla är varma metaller såsom mässing, belysning, levande ljus och fårplädar.

3. Välj rätt gran och grönska

Inom feng shui ska man också försöka efterlikna naturen i sitt hem coh här kommer grönskan in. Växtlighet i hemmet skapar mys. För att få en så harmonisk känsla som möjligt gäller det att välja rätt grön ton på växtligheten. Precis som för de rödare färgsättningarna gäller det att hitta den gröna nyans som passar ihop med din övriga inredning. Har du en krispigt klar grön, tänk tulpangrön, hemma passar det bäst med en rödgran och annan växtlighet i samma ton som rödgranen. Går ditt hem mer i en lågmäld grågrön skala passar en silvergran bäst, och har du en kallare blågrön ton i din inredning så gör sig en kungsgran bäst.

4. Fokusera – dutta inte överallt

För att skapa harmoni och ett lugnt uttryck är det viktigt att pyntet inte blir plottrigt. Tänk less is more. Ställ till exempel hellre en stor vacker bukett eller ett pampigt blomsterarrangemang på en central plats istället för att sprida ut en massa hyacinter lite överallt.

5. Välj ditt pynt med omsorg

Låt inte din jullåda bli en kartong som mest känns "full av en massa skit" – rensa, rensa, rensa! Tänk hållbarhet. Välj ditt pynt med omsorg och undvik att hamstra och byta ut ditt pynt hela tiden. Investera istället i några få vackra saker som du verkligen gillar och som fint smälter in i ditt hem.

Vill du veta mer om hur du inreder enligt feng shui? Då ska du klicka in till vår grymma bloggare Jannice Wistrand som driverbloggen Simplicity!

Mer jul på Sköna hem

Julen har aldrig varit så inbjudande som i detta hem

17 härliga bilder som fångar julkänslan vi vill åt

10 vackra sätt att inreda hemmet med ljusslingor