Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vardagsrummet har en snedställd fönstervägg med ett generöst fönster. Tanken med inredningen var att binda ihop känslan av inne och ute ungefär som i ett orangeri, och tavlan och gjutjärnsbordet förstärker den känslan. De gustavianska karmstolarna är klädda i vintage gardintyg och stolskarmen har fått en färg som tar upp tygets grundton. Framför lampan från Oscar & Clothilde, står en tobaksburk av kolmårdsmarmor, tillverkad i början av 1900-talet.Vardagsrummet har en snedställd fönstervägg med ett generöst fönster. Tanken med inredningen var att binda ihop känslan av inne och ute ungefär som i ett orangeri, och tavlan och gjutjärnsbordet förstärker den känslan. De gustavianska karmstolarna är klädda i vintage gardintyg och stolskarmen har fått en färg som tar upp tygets grundton. Framför lampan från Oscar & Clothilde, står en tobaksburk av kolmårdsmarmor, tillverkad i början av 1900-talet.Vardagsrummet har en snedställd fönstervägg med ett generöst fönster. Tanken med inredningen var att binda ihop känslan av inne och ute ungefär som i ett orangeri, och tavlan och gjutjärnsbordet förstärker den känslan. De gustavianska karmstolarna är klädda i vintage gardintyg och stolskarmen har fått en färg som tar upp tygets grundton. Framför lampan från Oscar & Clothilde, står en tobaksburk av kolmårdsmarmor, tillverkad i början av 1900-talet.
1 AV 2
Foto: Wolfgang Kleinschmidt/Valentina Sommariva/Martin Cederblad
2 AV 2
Vardagsrummet har en snedställd fönstervägg med ett generöst fönster. Tanken med inredningen var att binda ihop känslan av inne och ute ungefär som i ett orangeri, och tavlan och gjutjärnsbordet förstärker den känslan. De gustavianska karmstolarna är klädda i vintage gardintyg och stolskarmen har fått en färg som tar upp tygets grundton. Framför lampan från Oscar & Clothilde, står en tobaksburk av kolmårdsmarmor, tillverkad i början av 1900-talet.
Foto: Per Myrehed / Per Myrehed

DIY för kreativa själar – pyssel, knep och idéer som kan förvandla ditt hem

Påhittighet vet inga gränser och känner inte till några regler. Så sätt i gång – fixa, bygg, tapetsera och måla!

1. Små kreativa pyssel som gör stor skillnad

Med uppfinningsförmåga och ett visst mått av händighet kan du nå oanade pysselhöjder.

Låt gamla böcker få nytt liv

Sidorna ur de gamla böckerna är gulnade i olika stadier, men ordningen är strikt. Och plötsligt utkristalliseras en huvudlös figur och fyra änder ur collaget. Så fantasieggande och fantastiskt uttänkt! Också genialt att måla väggen svart runtom för att rama in det hela.

Foto: Valentina Sommariva

Smycka dina askar

Askar som dekoreras med guldnitar blir jätteeleganta. Som extra utropstecken räknar vi in guldknoppen på locket till den lilla asken. Små enkla grepp som gör askarna till mycket mer än bara förvaring.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Rama in dina skatter

De tomma ramarna är vackra i sig själva, men fyllda med bladliknande dekorationer av exempelvis metall eller, som här, klippta toarullar, blir det rent poetiskt. Bladen växer där inne och skapar en helt ny värld. Ett deluxe-fix som visar att det lönar sig att spara på konstiga saker – helt plötsligt kommer de till användning.

Foto: Martin Cederblad

Dekorera med schabloner

En gammal chiffonjé har fått svartvita mönster gjorda med schablon på lådorna nertill. Inspirationen kommer helt tydligt från de vackra askarna på den nedfällda skrivklaffen. 

Foto: Karl Anderson

2. Större byggprojekt med en tydlig idé

Lite större byggprojekt kräver att man inte har tummen mitt i handen. Men snickarskicklighet går att träna upp, och allra bäst är att utgå från en klar och tydlig idé.

Sätt upp paneler

Paneler ger ett ”klätt” intryck och gör rummet mycket mer ombonat. Här är panelen elegant och modern. Man sätter upp trälister i strikta mönster och målar sedan in allt i samma färg (eller olika, om så önskas), som ett rutigt listverk över hela rummet.

Foto: Anne Nyblaeus

Bygg en lyxig infälld bänk

En infälld bänk mellan garderoberna är både snyggt och praktiskt. Bara att dunsa ner och krypa in, som i en exklusiv koja. Listerna på dörrarna ger garderobsväggen ett antikt utseende.

Foto: Anne Nyblaeus

Byt ut en vägg mot ett innefönster

Glaspartier är en bra idé för att få in mer ljus i ett mörkt hem. Man öppnar upp, men inte för mycket, och sovrummet känns fortfarande privat. Dessutom är fönster en vacker detalj.

Foto: Jonas Gustavsson

Våga sätt upp skåp på nya sätt 

Att sätta väggskåp på detta nytänkande, oregelbundna vis blir både dekorativt och fiffigt. Skåpens olika djup ger en reliefverkan och i stället för bara skåp blir de till en väggskulptur.

Foto: Karl Anderson

Tänk nytt med industriglas

Glaspartier med metallramar har vi sett mycket av på senare år. En smart variant är detta glasparti runt den sparade halvväggen vid skrivbordet. Modernt på retrovis.

Foto: Helén Pe

 

3. Skapa uttryck med tapeter

Tapeter är ett lätt sätt att förändra ett rum på - eller varför inte ett helt hem? Här fokuserar vi på mönstrade tapeter, för dig som söker extra många aha-upplevelser.

Lura ögat

Tapeter ska egentligen inte gå på diagonalen, säger sakkunskapen, men när det blir ett så starkt uttryck att man nästan ramlar av stolen, må det vara förlåtet. Tapetens trompe-l’œil-effekt flankeras fint av fåtölj tyget i ett helt annat mönster.

Foto: Martin Cederblad

Satsa på harmoni

Tätt, tätt mönstrat med blommor och blad i harmonisk färgskala. En vilsam tapet som utstrålar svensk sommar.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Låt tapetmönstret återkomma i rummet

Att ha samma mönster på tapeter, gardiner och möbler är ett klassiskt engelskt inredningsgrepp. Det blir inte alls för mycket, inte ens när man, som här, lägger till ytterligare mönster. Tvärtom utstrålar hela rummet en sällsynt harmoni.

Foto: Pernilla Hed

Tapetsera upp ett landskap

Första pris för tapetvalet! Det drömskt dimmiga landskapet är så fint mot möblerna i trä och de modernt beigefärgade gardinerna och mattan. En lågmäld tapet som ändå tar för sig, och en utsikt man aldrig tröttnar på.

Foto: Martin Cederblad

4. Förändra med färg

Färg eller inte färg, det är frågan. Ingenting inom inredning väcker så mycket känslor som färgsättning. Så måla på!

Våga färg på listerna

Snyggt färgsatt med lila vägg och lister som drar åt rött, grön vägg med mörkgröna lister, gröna detaljer i lila rummet och röd matta i det gröna. Visst är det vågade färgval, men placerar man saker rätt blir det toppnivå. Listverk i annan färg än vit är en detalj som kommer alltmer i svensk inredning.

Foto: Karl Anderson

Välj en kunglig färgskala

Rosa, turkos och grön marsipan längst bort - det är fiffigt att dra ut perspektivet. Färgskalan finns på slott och herresäten, fast sällan allt på en gång som här. Testa gärna hemma!

Foto: Anne Nyblaeus

Skapa effekt med en och samma färg

En enda färg räcker för att skapa effekt. Som här, en mild grågrön ton som ger ett starkt intryck. Listerna är också målade i samma färg, ett grepp som borde användas oftare.

Foto: Martin Cederblad

Måla elementen

Varför ska element vara vita? Det är ju kul att måla dem, och sedan behöver man inte måla så mycket mer. Kanske en ruta i samma färg som gör att fönstret upplevs som högre.

Foto: Martin Cederblad

Liva upp bortglömda utrymmen

Vid det lite konstiga utrymmet vid trappan är det bra att ta i med målandet, för man får ju ändå knappt plats med några saker. Rosa och blått trivs fint ihop.

Foto: Martin Cederblad

Våga blankt

Färgglada snickerier lyfter verkligen rummet, färgkoordinering likaså. Som här med bokhylla, skåp, fönsterbänk och fönster i samma blanka färg.

Foto: Fredrik Sweger / Fredrik Sweger

LÄS MER: Satsa på en solitär – stick ut, bryt av och ta ut svängarna (ordentligt)!

LÄS MER: Så förvandlade inredaren vardagsrummet: ”Ett av mina favoritrum någonsin”