Detta ska du tänka på om du vill mixa olika mönster och färger

Är du sugen på mer mönster och färg hemma men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga för att lyckas? Vi har tipsen på hur du ska tänka!

Att använda olika mönster med varandra kan verkligen vara hur fint som helst. Det gör ett hem eller rum väldigt personligt, spännande och iögonfallande. Trots många mönster och färger i ett rum kan det fortfarande kännas enhetligt och harmoniskt. Två ord man kanske inte associerar med ett mönsterinfluerat rum.

Och precis som att många mönster och färger kan passa väldigt bra tillsammans, kan det också resultera i raka motsatsen. Ett rum kan kännas skrikigt, ogenomtänkt och rörigt om man inte matchar sina mönster och färger bra.

Så vad ska man då tänka på för att lyckas med att inreda ett rum i de olika mönster man gillar?

Hitta ett färgschema

Tricket för att olika mönster ska passa ihop och komplettera varandra är att hitta en enhetlig färg i deras design, som ger en den sammankopplingen. Om du gör det kommer det att funka.

Det kan också vara bra att hålla sig till bara en färg som ska vara accentfärg. Om du känner att du inte riktigt vågar köra på med mycket färg kan man lika gärna blanda mönster i neutrala färger som svart, vitt, grått och beige. Ett tips på vägen oavsett vilka mönster och färger du vill ha är dock att hålla sig till antingen kalla eller varma färger. Annars kan det bli en krock.

Använd olika stora mönster

Om alla dina mönster är i samma storlek blir det ganska platt. Det är fint att blanda större mönster med mindre. Du kan till exempel ha soffkuddar som är smått paisleymönstrade, med en fåtölj i ett stort djurprint. Tänk också på att det finns många saker man kan ha mönster på. Lampskärmar, dekorativa askar eller vaser till exempel.

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!