Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den gyllene regeln att följa för att lyckas med tavlor hemma

Om du har problem med att hitta rätt konst som får pryda platsen över soffan eller sängen kan du vara lugn. Det finns en bra tumregel man kan följa för att lyckas med tavlorna hemma.

Det finns vissa rum man ser där allting bara funkar. Färgerna harmoniserar med varandra, det är en bra mix av mönster, möblerna passar ihop perfekt och alla proportioner är rätt. Det kan vara svårt att faktiskt sätta fingret på vad det är som gör att rummet ser så väl sammansatt ut. Men, en sak som definitivt kan bidra till att ett rum har den där härliga känslan är konsten som hänger på väggarna.

Konst kan vara klurigt, och det är inte bara att köpa en fin tavla och sedan hänga upp på vad man tänker är ett bra ställe. Det finns dock ett riktigt bra knep att ta till för att få rummet att hänga ihop – 2/3 regeln.

2/3 regeln går att applicera på konst som ska hänga över en stor möbel så som soffa, säng eller sänggavel, men även exempelvis en byrå.

Bildkälla: Diana Liang/Apartment Therapy

I sådana där perfekta rum är det nämligen placeringen av konsten som är pricken över i. Så, för att följa regeln ska man se till att tavlan är två tredjedelar så stor som exempelvis soffan. Det gör det intressant nog att knyta ihop en hel vägg.

Man kan också applicera 2/3 regeln om man ska sätta upp flera tavlor bredvid varandra eller skapa en tavelvägg. Man ska se dem som en enad tavla och se till att hela arrangemanget är två tredjedelar så stort som möbeln under.

LÄS OCKSÅ: 5 saker att tänka på när du ska skapa en tavelvägg

Med det sagt behöver man ju inte tänka att tavlan eller konsten ska vara exakt 66 procent så stor som möbeln den ska hänga över, men det är en bra riktlinje att gå efter.

Bildkälla: Amber Interiors
Bildkälla: Studio McGee
Bildkälla: Jessica Isaac/Apartment Therapy

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!