Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Frida Ekman/Patric Johansson

Så får du ett litet rum att kännas större – 9 smarta knep

Har du problem med att inreda ett vardagsrum, sovrum eller kanske kök?

Vi hjälper dig med hur du ska prioritera, tänka och inreda för att få ett litet rum att kännas större.

9 knep som får ett litet rum att kännas större – så ska du tänka

1. Fundera över rummets funktion

Vad är ytan till för och hur många människor kommer oftast att vistas i där? Att fundera över de två frågorna kan hjälpa dig att prioritera vilka möbler som faktiskt behövs i ett rum.

Foto: Frida Ekman / Allt i Hemmet

2. Prioritera de viktigaste möblerna

Är det exempelvis ditt sovrum det gäller ska du självklart prioritera en stor och skön säng. Om två stora nattduksbord inte får plats vid sidorna gör det inget. Sängen måste få ta plats, en god nattsömn än viktigt. Ett alternativ till sängbord i ett mindre rum kan vara att ställa in en sänggavel med hyllplan.

Foto: Patric Johansson

3. Ställ möbler en bit från väggen

Att ställa ut möbler från väggen, exempelvis soffan i vardagsrummet, kommer få rummet att verka större. Avståndet mellan möbeln och väggen kommer även se större ut än vad det faktiskt är, så tio centimeter räcker gott och väl.

Foto: Pernilla Hed

4. Inred med ränder

Att ha lodräta ränder i ett rum kommer få det att kännas "längre" och högre i tak. Satsa på randiga tapeter, en soffa klädd i randigt tyg eller randiga sängkläder.

Foto: Martin Cederblad

5. Häng speglar på rätt ställen

Placera speglar smart för att få ett rum att kännas större. Speglar reflekterar inte bara ett objekt, de reflekterar också ljus och färg.

Foto: Jessica Holm

6. Satsa på genomskinliga möbler

Transparenta möbler i ett rum kommer ge det en luftigare känsla. Ha ett glasbord i ett litet vardagsrum, eller genomskinliga stolar vid köksbordet.

Foto: Anne Nyblaeus

7. Häng tavlor lågt

Om du vill ha tavlor på väggarna kan du hänga dem lägre än vad du skulle gjort i ett större rum. Om tavlorna hänger lägre kommer avståndet till taket bli längre, och på så sätt kommer det se ut att vara högre i tak – vilket i sin tur gör att rummet känns luftigare.

Foto: Martin Cederblad

8. Använd flera ljuskällor

Istället för att bara ha en taklampa som ska lysa upp rummet ska du satsa på ett helt gäng ljuskällor. Då kan du leka med ljuset och välja vilka delar av rummet du vill ska synas lite mer.

Foto: ANNE NYBLAEUS

9. Ställ inte möbler framför fönster

Att ha det tomt under ett fönster skapar illusionen av djup genom att binda ihop rummet med utsidan. Det kommer göra att rummet känns större, eftersom mer yta kommer in.

Foto: Alice Johansson

LÄS MER: Platsbyggd förvaring och inredning – expertens 15 bästa tips

LÄS MER: 17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut