Brukar du spara sådant du egentligen vet att du borde göra dig av med och bli nostalgisk? Foto: Shutterstock

9 handfasta knep som gör det lätt att rensa garderoben

Att ha en prydlig och fräsch garderob är en av de mest tillfredsställande känslorna i världen. Men vägen dit är ofta allt annat än just tillfredsställande. Vilket det kan vara. Här är nio enkla knep som gör det lätt att rensa och strukturera garderoben.

1. Plocka ut ALLA plagg från garderoben

Genom att göra detta får du en bra överblick över hur mycket kläder du egentligen har. Förmodligen är det alldeles för mycket. Det är en bra insikt som gör det lättare att börja rensa.

2. Gå igenom en klädkategori i taget

Börja med att gå igenom en typ av klädesplagg, till exempel tjocktröjor. På så vis kan du jämföra plaggen med varandra och se om du har för många, eller sådana som liknar varandra och som du egentligen inte behöver. 

Det går faktiskt att rensa i garderoben på ett bra och effektivt sätt. Foto: Shutterstock

3. Fråga dig själv: "Har jag använt det här det senaste året?"

En gammal, men ack så viktig regel att följa när man rensar ut garderoben. Har du inte använt ett plagg på ett år så är risken ganska stor att plagget kommer ligga längst ned i en byrå i ytterligare ett år.

4. Fråga dig själv: "Kommer jag verkligen att använda den i framtiden?"

När man svarar "nej" på frågan om man använt ett plagg det senaste året är det lätt att tänka att det inte gör något, eftersom man planerar använda plagget i framtiden. Men så är sällan fallet. Våga vara ärlig när du ställer dig frågan "Kommer jag att använda det här plagget i framtiden?" och är svaret "kanske" så är det bara att göra sig av med det.

5. Prova alla kläder du känner dig osäker på

Sitter klädesplagget bra eller vill du slita av det så fort du provar det? Om svaret är det senare så är det bara att säga "hej då!"

6. Gör tre högar: Återvinn, sälj, skänk

Även om vissa klädesplagg inte längre fyller en funktion för dig så kommer de väl till hands på många andra ställen. Är ett plagg trasigt och slitet? Återvinn det! Nu för tiden har bland annat H&M klädinsamlingar som gör dina gamla trasor till nya kläder. Har du några riktiga guldkorn hemma som passar bättre någon annanstans? Sälj dem på loppis, Blocket eller Tradera. Resten kan du skänka till olika välgörenhetsorganisationer. Det är alltid uppskattat!

Foto: Shutterstock

7. Gör EN till hög: Skräddare

Ofta är våra favoritplagg också de mest slitna. Trasiga dragkedjor, förstörd passform och noppor. Om så är fallet men du ändå vill behålla plagget: stoppa inte in det i garderoben igen. Lägg i stället dessa plagg i en låda och lämna den hos en skräddare.

8. Gör ÄNNU en hög: sentimentalt värde

Vi har alla några plagg i garderoben som vi bara inte vill göra oss av med, då de helt enkelt betyder för mycket för oss. Det kan vara en gammal balklänning, din pappas skinnjacka från 60-talet eller en kofta din mormor stickat. Det är okej att behålla dessa plagg om de är viktiga. Men de behöver inte ta plats i garderoben. Lägg dessa plagg i en låda och ställ undan dem på vinden. Det kan vara en låda som är till för just saker du håller varmt om hjärtat, inte bara kläder.

Foto: Shutterstock

9. Tänk inte för mycket

Plocka direkt ner kläder som du ska göra dig av med i en påse eller låda. Och titta inte i den igen! Om några dagar kommer du ha glömt att du ens hade dessa plagg i din ägo till att börja med.

LÄS MER: Rensa och förvara smart – i hall, sovrum och garderob

LÄS MER: 8 saker du borde rensa ut från ditt sovrum

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!