Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För att få till en lyxig hotellkänsla hemma bör du satsa på harmonierande kulörer, mjuka textilier och en känsla av symmetri.För att få till en lyxig hotellkänsla hemma bör du satsa på harmonierande kulörer, mjuka textilier och en känsla av symmetri.För att få till en lyxig hotellkänsla hemma bör du satsa på harmonierande kulörer, mjuka textilier och en känsla av symmetri.
För att få till en lyxig hotellkänsla hemma bör du satsa på harmonierande kulörer, mjuka textilier och en känsla av symmetri. Foto: Martin Cederblad/Anne Nyblaeus

Skapa hotellkänsla hemma – smarta tips och knep

Hur får man till en lyxig och ombonad hotellkänsla hemma?

Med några snygga och effektfulla inredningsknep kan du skapa en ombonad känsla av hotell i ditt eget hem. Mjuka textilier, färgkoordinerade detaljer och lyxig bäddning är några av ledorden.

Så här gör du.

Vem vill inte bo som på hotell, även till vardags? Här är stilnycklarna som inredarna använder sig av för att skapa den lyxiga stilen som för tankarna till en sober hotellsvit.

Så skapar du hotellkänsla – 8 inredningstips:

1. Mjuka textilier

För att få den ombonade hotellkänslan är textilier ett av knepen som ger störst effekt. Med hjälp av mjuka mattor, vackra dukar och dekorativa soffkuddar och plädar skapar du en mysig och hemtrevlig atmosfär. Textilierna ska gärna gå ton i ton för att ge ett harmoniskt intryck.

Bordet i denna vackra minilägenhet har två dukar, först en linneduk, sedan den gröna duken. En stor, mjuk matta på golvet bidrar också till den ombonade känslan.Bordet i denna vackra minilägenhet har två dukar, först en linneduk, sedan den gröna duken. En stor, mjuk matta på golvet bidrar också till den ombonade känslan.Bordet i denna vackra minilägenhet har två dukar, först en linneduk, sedan den gröna duken. En stor, mjuk matta på golvet bidrar också till den ombonade känslan.
Bordet i denna vackra minilägenhet har två dukar, först en linneduk, sedan den gröna duken. En stor, mjuk matta på golvet bidrar också till den ombonade känslan. Foto: Fanny Rådvik

Läs hela reportaget från detta hem.

2. Harmoniska färgval

En neutral bas av milda färger som smälter in i varandra ger ett lugnande och stilrent intryck. För att få till hotellkänslan i sovrum och vardagsrum är det en god idé att välja en färgton att utgå ifrån och sedan se till att den återkommer i såväl möblemang som detaljer. Väggens nyans kan till exempel plockas upp i gardiner, mattor, kuddar och sittgrupper.

Harmoniska färger och stort ljusinsläpp skapar stämningen som i en lyxig svit i detta vardagsrum. Soffor och fåtöljer från Slettvoll, kuddar från Svanefors, Moltex och Mimou, bord från Englesson.Harmoniska färger och stort ljusinsläpp skapar stämningen som i en lyxig svit i detta vardagsrum. Soffor och fåtöljer från Slettvoll, kuddar från Svanefors, Moltex och Mimou, bord från Englesson.Harmoniska färger och stort ljusinsläpp skapar stämningen som i en lyxig svit i detta vardagsrum. Soffor och fåtöljer från Slettvoll, kuddar från Svanefors, Moltex och Mimou, bord från Englesson.
Harmoniska färger och stort ljusinsläpp skapar stämningen som i en lyxig svit i detta vardagsrum. Soffor och fåtöljer från Slettvoll, kuddar från Svanefors, Moltex och Mimou, bord från Englesson. Foto: Frida Ekman

Läs hela reportaget från detta hem. 

3. Lyxig bäddning

Inget ger mer hotellkänsla en lyxigt bäddad säng! Textilier av hög kvalitet, ett rejält överkast, en vacker sänggavel – som gärna får vara stoppad – och många kuddar ger en bra grund för att få till den inbjudande hotellbäddningen. 

Kuddarna ska gärna ställas upp mot sänggaveln snarare än att ligga plant mot madrassen – placera de största kuddarna längst bak och addera de mindre kuddarna framför. Här kan du läsa mer om hur du får till hotellbäddningen steg för steg.

Strama lakan, många kuddar och färgkoordinerat ger en riktigt inbjudande hotellstil. Täcket ska vara fluffigt och härligt och sträckas ordentligt på sängen. Nederdelen samt sidorna stoppas in under madrassen och lämnar plats åt kuddarna vid sänggaveln.Strama lakan, många kuddar och färgkoordinerat ger en riktigt inbjudande hotellstil. Täcket ska vara fluffigt och härligt och sträckas ordentligt på sängen. Nederdelen samt sidorna stoppas in under madrassen och lämnar plats åt kuddarna vid sänggaveln.Strama lakan, många kuddar och färgkoordinerat ger en riktigt inbjudande hotellstil. Täcket ska vara fluffigt och härligt och sträckas ordentligt på sängen. Nederdelen samt sidorna stoppas in under madrassen och lämnar plats åt kuddarna vid sänggaveln.
Strama lakan, många kuddar och färgkoordinerat ger en riktigt inbjudande hotellstil. Täcket ska vara fluffigt och härligt och sträckas ordentligt på sängen. Nederdelen samt sidorna stoppas in under madrassen och lämnar plats åt kuddarna vid sänggaveln. Foto: Martin Cederblad

4. Platsbyggda lösningar

En genomtänkt inredning kräver ibland skräddarsydda inslag. Garderober, bänkar och bokhyllor som byggts eller anpassats efter hemmets mått och förutsättningar skapar en känsla av harmoni och hemtrevnad. 

I detta sovrum ramas sängen in av platsbyggda garderober, vilket både är praktiskt och ger en hotelliknande känsla. Balkongdörrarna mot gården ramas in av lila sidengardiner. Snickerierna är målade i kulör N1000-N och tapeten är från Ananbô.I detta sovrum ramas sängen in av platsbyggda garderober, vilket både är praktiskt och ger en hotelliknande känsla. Balkongdörrarna mot gården ramas in av lila sidengardiner. Snickerierna är målade i kulör N1000-N och tapeten är från Ananbô.I detta sovrum ramas sängen in av platsbyggda garderober, vilket både är praktiskt och ger en hotelliknande känsla. Balkongdörrarna mot gården ramas in av lila sidengardiner. Snickerierna är målade i kulör N1000-N och tapeten är från Ananbô.
I detta sovrum ramas sängen in av platsbyggda garderober, vilket både är praktiskt och ger en hotelliknande känsla. Balkongdörrarna mot gården ramas in av lila sidengardiner. Snickerierna är målade i kulör N1000-N och tapeten är från Ananbô. Foto: Anne Nyblaeus

Läs hela reportaget från detta hem. 

Här ger en platsbyggd bokhylla ett harmoniskt helhetsintryck där det inte finns något som skaver. Den ljusblå nyansen i bokhyllan plockas upp i mattans meanderbård. Crèmefärgade gardiner ger en mild ton åt vardagsrummet. Lampor från Svenskt tenn.Här ger en platsbyggd bokhylla ett harmoniskt helhetsintryck där det inte finns något som skaver. Den ljusblå nyansen i bokhyllan plockas upp i mattans meanderbård. Crèmefärgade gardiner ger en mild ton åt vardagsrummet. Lampor från Svenskt tenn.Här ger en platsbyggd bokhylla ett harmoniskt helhetsintryck där det inte finns något som skaver. Den ljusblå nyansen i bokhyllan plockas upp i mattans meanderbård. Crèmefärgade gardiner ger en mild ton åt vardagsrummet. Lampor från Svenskt tenn.
Här ger en platsbyggd bokhylla ett harmoniskt helhetsintryck där det inte finns något som skaver. Den ljusblå nyansen i bokhyllan plockas upp i mattans meanderbård. Crèmefärgade gardiner ger en mild ton åt vardagsrummet. Lampor från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus

Läs hela reportaget från detta hem.

5. Unik konst

En neutral bas utgör den perfekta förutsättningen för att pryda väggarna med dekorativa konstverk, vilket gör hemmet personligt snarare än anonymt. Vackra fotografier, målningar och skulpturer lyfter ett rum och skapar blickfång.

Övervakning av det trevligare slaget står hästfotot Watching over you för, av Anne Nybleaus/ horse-talesbyanne. com, medan tavlan till höger, ”The lady of the camellias”, är fotograferad av Ingrid Bugge och föreställer den danska ballerinan Gudrun Bojesen. Rummets milda toner accentueras av inslag från boxar och tidningsförvaring från Hermès. Beige gardiner från Mark Alexander silar dagsljuset. Soffbordet kommer från Knoll.Övervakning av det trevligare slaget står hästfotot Watching over you för, av Anne Nybleaus/ horse-talesbyanne. com, medan tavlan till höger, ”The lady of the camellias”, är fotograferad av Ingrid Bugge och föreställer den danska ballerinan Gudrun Bojesen. Rummets milda toner accentueras av inslag från boxar och tidningsförvaring från Hermès. Beige gardiner från Mark Alexander silar dagsljuset. Soffbordet kommer från Knoll.Övervakning av det trevligare slaget står hästfotot Watching over you för, av Anne Nybleaus/ horse-talesbyanne. com, medan tavlan till höger, ”The lady of the camellias”, är fotograferad av Ingrid Bugge och föreställer den danska ballerinan Gudrun Bojesen. Rummets milda toner accentueras av inslag från boxar och tidningsförvaring från Hermès. Beige gardiner från Mark Alexander silar dagsljuset. Soffbordet kommer från Knoll.
Övervakning av det trevligare slaget står hästfotot Watching over you för, av Anne Nybleaus/ horse-talesbyanne. com, medan tavlan till höger, ”The lady of the camellias”, är fotograferad av Ingrid Bugge och föreställer den danska ballerinan Gudrun Bojesen. Rummets milda toner accentueras av inslag från boxar och tidningsförvaring från Hermès. Beige gardiner från Mark Alexander silar dagsljuset. Soffbordet kommer från Knoll. Foto: Anne Nyblaeus

Läs hela reportaget från detta hem. 

6. Färska snittblommor

Blommor ger en levande och lyxig känsla i vilket rum som helst. Det behöver inte heller handla om dyra, maffiga buketter – ibland kan det räcka med några enstaka blomsterstjälkar i små vaser på soffbordet, handfatet, fönsterkarmen eller nattduksbordet. Under sommarhalvåret kan de med fördel vara egenplockade!

En ljus bukett med grönska ger hemmet en fräsch känsla.En ljus bukett med grönska ger hemmet en fräsch känsla.En ljus bukett med grönska ger hemmet en fräsch känsla.
En ljus bukett med grönska ger hemmet en fräsch känsla. Foto: Anne Nyblaeus

Läs fler tips på hur du får till en klassiskt elegant inredning här.

7. Måttbeställda gardiner

Få inredningsdetaljer skapar hotellkänsla mer effektivt än vackra gardiner, som färgmässigt smälter in i rummet och samtidigt skapar en mjuk och ombonad atmosfär. Gardiner som börjar ända uppe vid taket adderar rymd – och snyggast blir det givetvis om de slutar precis vid golvet, så att de vare sig svävar ovanför marken eller säckar ihop längst ner.

Måttbeställda gardiner ger dig full kontroll på längd och bredd och kan mjuka upp och förstora vilket rum som helst.Måttbeställda gardiner ger dig full kontroll på längd och bredd och kan mjuka upp och förstora vilket rum som helst.Måttbeställda gardiner ger dig full kontroll på längd och bredd och kan mjuka upp och förstora vilket rum som helst.
Måttbeställda gardiner ger dig full kontroll på längd och bredd och kan mjuka upp och förstora vilket rum som helst. Foto: Jonas Lundberg

Läs hela reportaget från detta hem.

8. Trivsam symmetri

Saker som prydnadskuddar, fåtöljer, nattduksbord, ljusstakar, säng- och bordslampor får gärna förekomma i par – det knyter ihop rummet och skapar en känsla av balans. Även kombinationer av exempelvis tre ljusstakar i samma färg men olika höjd kan ge ett symmetriskt intryck.

Här skapar par av likadana fåtöljer, soffor, kuddar och ljusstakar en harmonisk stämning. Samtidigt ger de tre golvlamporna med lampskärmar i samma nyans en känsla av symmetri, trots att de faktiskt alla är olika.Här skapar par av likadana fåtöljer, soffor, kuddar och ljusstakar en harmonisk stämning. Samtidigt ger de tre golvlamporna med lampskärmar i samma nyans en känsla av symmetri, trots att de faktiskt alla är olika.Här skapar par av likadana fåtöljer, soffor, kuddar och ljusstakar en harmonisk stämning. Samtidigt ger de tre golvlamporna med lampskärmar i samma nyans en känsla av symmetri, trots att de faktiskt alla är olika.
Här skapar par av likadana fåtöljer, soffor, kuddar och ljusstakar en harmonisk stämning. Samtidigt ger de tre golvlamporna med lampskärmar i samma nyans en känsla av symmetri, trots att de faktiskt alla är olika. Foto: Anne Nyblaeus

Läs hela reportaget från detta hem.

LÄS MER: Så inreder inredaren hos sig själv: ”En plats där jag kan slappna av”

Se även: