Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Anne Nyblaeus

6 knep för mattan som lyfter hela rummet

Stor, liten, fluffig rya, jute, lyxigt silkeslen, enfärgad eller mönstrad – oavsett hur mattan ser ut är den ovärderlig detalj för att lyfta rummet. Här är knepen som hjälper dig att lyckas med din matta.

Mattor binder ihop soffgruppen, ger matplatsen personlighet, skapar en mjuk och inbjudande känsla och skapar vackra rum i rummet. Rätt matta kan förändra allt!

1. Ta i – alla tassar upp på mattan!

Har du ytan och möjligheten är det läckert att ta i med en så stor matta att alla möbler får plats. Hela soffan, alla fåtöljerna, soffbordet och lilla sidobordet, med alla möbelfötter väl innanför mattkanten. Under matbordet blir det alltid snyggast (och mest praktiskt) när mattan rymmer alla stolsben när stolarna skjuts in och ut.

Foto: Anne Nybleaus

2. Låt mattan poppa! (Men inte helt själv)

Mattor är roliga accessoarer när du vill ösa på med mustig färg och starka mönster! Men en soloshow på golvet kan få rummet att kännas oroligt. Plocka upp mattans kulör i någon soffkudde, tavla eller färska buketter för att knyta ihop intrycket.

Foto: Anne Nyblaeus

3. Fuska fram en lyxigt stor matta

Riktigt stora mattor kan vara dyra. Ett knep är att köpa två mindre, fluffiga mattor och tejpa ihop dem på baksidan. Under lång lugg syns inte skarven.

4. Djurmönster värmer vita rum

Visste du att djurmönster tillhör eldelementet enligt feng shuin och är ett superknep om du vill få en vit och fräsch inredning att kännas varm om och ombonad. En applåd för zebramattan!

Anne Nyblaeus

5. Mixa mattor på harmoniskt vis

Om du ska ha flera mattor i samma rum så är ett trick att välja mattor med samma struktur och material, men blanda färger – eller tvärtom.

Foto: Dixie

6. Varför en vävd matta är guld värd

Kelimmattor och vävda mattor är i nästan alla fall vändbara. Ovärderligt i hallen, under matbordet, under soffbordet med vinglas, i köket, för dig med barn och pälsiga älsklingar – ja nästan i alla mattlägen möjligheten att flippa på mattan och få en ny, fräsch start guld värd.

6 vackra mattor vi vill ha hemma just nu!

1. Silkeslen matta i underbar stormgrå färg

Lyxig matta från Classic collection i härliga färgen Stormy weather. Mattan är vävd i silkeslen tencel, som är ett botaniskt lyocellfiber gjort av eukalyptusträd. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

2. Romantisk men stilren dröm i blekrosa

Sammetsmjuk matta att sätta ner fötterna på från Classic collection i snygga färgen Pale dogwood. Mattan är vävd i skimrande eukalyptusfiber. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

3. Naturnära och gedigen matta i ull

Ullmattan Abisko från Himla har charmigt flätade fransar. Meleringar i ullgarnet skapar levande skiftningar, mer info och köp här (länk till återförsäljare).

4. Klassiskt mönster i hypermodern matta!

Silvriga mattan ”Key PET” från Classic collection är inspirerad av antika, grekiska mönster och gjord av återvunna pet-flaskor. Applåder för det! Det handklippta mönstret är skönt taktilt. ”Key PET" finns i flera färger och storlekar, mer info och köp här (länk till återförsäljare).

5. Vändbar skönhet (varsågod, en andra chans!)

Bloomingvilles tvåfärgade matta låter dig byta nyans efter säsong, och flippa mattan om den skulle råka få en besvärlig fläck. Multifärgad, 120 x 60 cm, mer info och köp här (länk till återförsäljare).

6. En ulv i mjuka fårakläder!

Finlayson fortsätter sin kreativa produktutveckling med mattan Siperia, en handvävd matta tillverkad av 100 % recyklade PET-flaskor, insamlade på varuhus och restauranger i Indien. Mer och köp här (länk till återförsäljare).

LÄS MER: Höstens inredningstrender 2020 – materialen, färgerna & formerna
LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 9 råd som garanterat underlättar