Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

5 saker du ska tänka på när du skapar ett monokromt rum

Ett monokromt rum är riktigt karaktäristiskt och gör ett statement till ett hem. Men det kan vara lite klurigt att skapa ett rum i en och samma färg, så här ska du tänka.

Välj din färg

Först måste du såklart välja en färg. Välj en färg du dras till och var ärlig med vad du faktiskt älskar. Kolla på dina kläder, din konst, övrig inredning. Vilken färg ger dig inspiration? Om du inte är verkligt förtjust i tanken av ett rum helt i grönt eller rosa, välj en neutral färg så som beige eller grå.

Skapa din palett

Tricket till att skapa ett monokromt rum är att använda sig av olika nyanser av den utvalda färgen. Det enklaste sättet att skapa en palett är att gå till din närmaste färgbutik och kolla på färgkartor. Då får du en överblick av vilka nyanser du vill använda och som du tycker passar ihop.

Gör om dina väggar först

Att måla om ett rum är ett av de enklaste och billigaste sätten att snabbt förändra ett rum. Så börja med att måla om dina väggar. Det går såklart också bra med en härlig tapet i den färg du valt med.

Dags för möbler

När du köper möbler och inredningsdetaljer till ditt monokroma rum är det viktigt att tänka på olika texturer och siluetter. Eftersom allt kommer vara i en liknande färg kommer ögat behöva kontraster på annat vis. Med hjälp av olika material fixas det.

Allt är i detaljerna

I ett monokromt rum må färgpaletten vara densamma, men det betyder inte att du inte kan addera lite detaljer i andra färger. Metaller, träinslag, eller andra färgklickar. Tänk lampskärmar, vaser med fina blommor, knoppar på skåp. Detta är mindre områden där du kan förändra uttrycket i rummet. Till exempel är guld och koppar fantastiskt fint mot grönt, medan mörkare metall kan se modernt och rustikt ut mot en ljus färg.

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig