Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 saker att tänka på när du ska skapa perfekta tavelväggen

Tavelväggar har vi sett mycket av, och de verkar inte minska i popularitet. En tavelvägg ger personlighet till ett rum, och den är lätt att ändra genom att byta ut motiven. Men det är mycket att tänka på när det kommer till tavelväggar – vi guidar dig till hur du lyckas med din tavelvägg!

En tavelvägg kan förändra hela atmosfären på rummet. Dessutom är det också en väldigt kreativ syssla där du får leka med former och inredningsobjekt efter eget tycke och smak.

Här är 5 saker att tänka på när du skapar perfekta tavelväggen 

1. Utgå från möblerna

Vilka möbler har du att ta hänsyn till i rummet där tavelväggen ska vara? Mät ut en bra höjd på tavelväggen där den lägst kan vara, så tavlorna inte kommer för nära den möbel som kommer vara under tavelväggen, du vill inte att tavlorna ska vara i vägen i vardagen. Ingen vill vara rädd att råka rasa ner tavlorna med huvudet när man sitter i soffan.

Foto: Martin Cederblad

2. Tänk enhetligt

Det händer ofta mycket på en tavelvägg, med motiv i olika färger och storlekar. Så för att få en tavelvägg som känns enhetlig får man tänka röda trådar. Det kan vara fint att låta ramarna gå i en eller två färger, eller att en motivfärg går igen på många ställen. Enkla, smala ramar passar fint på en tavelvägg.

Annons: Köptips! Massor av inspiration till tavelväggen (extern länk)

3. Blanda typer av verk

För att få en levande tavelvägg kan det vara roligt att blanda de typer av verk man sätter upp. Var inte rädd för att mixa tavlor med posters och foton på din tavelvägg. Du kan också blanda vilken struktur tavlorna har.

4. Blanda storlek

Man får såklart välja själv om man vill att alla tavlor ska vara lika i storlek, men att mixa olika storlekar och former på ramarna är riktigt snyggt. Att ha med en eller två runda ramar bland fyrkantiga och rektangulära är ytterligare en fin detalj på tavelväggen. 

5. Lägg ut tavelväggen på golvet

Innan du börjar spika i väggen ska du vara säker på att tavlorna faktiskt kommer sitta så som du vill, och att du tycker att det är snyggt. Du kanske har en bild i huvudet om hur du tänker att det ska bli – men det är ju inte alltid den bilden stämmer överens med verkligheten.

Lägg ut alla ramar, med sina motiv i, på golvet och arrangera dem så som du vill att de ska sitta på väggen. Vill du att det ska vara lika långt avstånd mellan alla tavlor, ska de sitta i samma linje i nederkant eller bara bilda en snygg enhet huller om buller? Det kan krävas mer tid än man tror att lägga ut alla tavlor så det blir helt rätt.

När du bildat en konstellation med alla tavlor – ta kort på den. Sedan är det dags att markera ut på väggen, sätta in spikar och hänga upp tavlorna!

LÄS MER: Ta tavelväggen till nästa nivå med de här 4 tipsen
LÄS MER: Inredningsguide: Smycka väggarna – tavelvägg på 11 olika sätt