Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

18 idéer som förnyar ditt hem

Behöver ditt hem lite kärlek och omtanke? Här är inspiration och idéer som förnyar ditt hem.

Inred med växter

Nu kommer växterna på bred front. Under årets Milanomässa visades alla former av gröna växter i miljöerna: suckulenter, kaktusar, gigantiska rumsväxter. Här fanns snittblommor, grönsaksstilleben och hela väggpartier klädda med lummig växtlighet. Växter tillför liv, fräschör, syre och färg i våra rum. Det mänskliga ögat kan urskilja fler nyanser av grönt än av någon annan färg. Det är en färg som alltid känns naturlig, som vi sällan får för mycket av. Att ha växter hemma kan nästan bli som att ha ett husdjur, något att vårda och pyssla om.

1. Tapetsera med djungel

Det här vita, rustika köket har en enda dekoration: den enorma fondtapeten av grönska. Ett härligt alternativ till en levande växtklädd vägg. Grönskan tillför maxad naturkänsla. Tapet från Mr Perswall.

2. Skördefest som blickfång

Foto: Kleinschmidt AB

Pumpor och squash i olika färger ihop med lila blomkål är ingredienserna i denna pampiga bordsdekoration – och är minst lika vackert som blommor i en vas. Grönsakerna håller dessutom länge – och sedan kan man äta upp dem!

3. Ta in minirabatten

Ett zinktråg som gjort för balkongen tar med lite av sommarkänslan från landet till stan. Ställ den inne och fyll den med allium, gräslök och violer, trädgårdsblommorna är fina även inomhus.

4. Förstärk bladverkseffekten

Foto: Bjarni_Jacobsen

Det blyinfattade jugendfönstret behöver inte ensamt dekorera rummet. En lek med olika gröna blad förstärker effekten – tapeten Palm leaf från Cole & son når ända in i fönstersmygen och krukväxtens blad.

Organisera och visa upp

Vitrinskåpet har gått en ny vår till mötes. Bara det senaste året har det kommit många olika varianter hos alltifrån Ikea till Asplund. Här kan vi samla, organisera, arrangera och visa upp. Ett visst mått av ordningssamhet krävs förstås, men bortsett från det är det fritt fram att fylla skåpet med minnen, samlingar, böcker, växter, kläder, sjalar eller varför inte glas och porslin. Att ha ett tema kan bli spännande, som färgkoordinerade travar av fintröjor eller enbart blåvitt porslin. Lika tittvänligt kan det bli att blanda hej vilt och visa alla sina fina saker. Öppen förvaring där vi kan visa upp våra fina saker ligger i tiden – och att det är en personlig blandning är själva poängen

5. Koll på detaljerna

Mannens accessoarer passar fint att visa upp samtidigt som det blir ordning och reda: ihoprullade slipsar, skärp och näsdukar. Titta i slipssamlingen, ofta finns där en mängd av dekorativa mönster i fina färger. Hylla med fack i akrylplast kommer från Muji/Åhléns.

6. Ett tittskåp i tiden

Foto: Mikael Dubois

Vitrinskåpet blir här inneväxthus, bokskåp och skyltfönter för en samling glas- och porslinsobjekt, men kan fyllas med i stort sett vad som helst som man vill visa upp. Med växter i skåpet bör dörren lämnas på glänt. Skåp från Julie & Clark.

7. Gamla och nya hängare

Foto: Mikael Dubois

Herrbetjänten är en klassiker, både snygg och praktisk. Ställ flera på rad och ha de finaste accessoarerna och plaggen framme. Likaså kan något så udda som en anatomidocka få en ny uppgift som smyckeshängare, och bli ett blickfång i rummet.

Sätt färg på detaljerna

Färg förändrar stämningen i ett rum. Tillför man varma färger som rött, gult eller orange så ökar känslan av värme och energi. Blått, grönt och violett lugnar ner och ger en känsla av svalka och rymd. I kombination med rummets naturliga ljus kan man förstärka eller tona ner effekten. För ett par år sedan var förstahandsvalet för den som ville tillföra färg i inredningen en målad eller tapetserad fondvägg. Men gillar man färg så finns det många olika sätt att förändra utan att man behöver måla om hela rummet.

8. Bokhylla med färg

Med en målad vägg bakom de öppna hyllplanen binds bokhylleväggen samman till ett dekorativt blickfång i rummet, som en bild. Man kan lika gärna måla bakstycket i en vanlig bokhylla. En variant är också att sätta upp en tapet bakom, kanske luras lite med en tapet med motiv av betong eller tegel?

9. Tapetsera dörröppningen

Tapeten från det ena rummet följer med i övergången till det andra rummet. Samtidigt blir själva dörröppningen markerad, som en tydlig portal mellan rummen, trots att dörren tagits bort. Toile de jouyinspirerad tapet från Sanderson.

10. Sätt färg på golvet

Att måla golvet i en accentfärg kan förändra ett helt rum. Här kontrasteras det turkosa golvet med en Carl Malmsten-soffa i rött. Men rummet skulle även kunna vara möblerat stramt minimalistiskt i vitt – även det mycket anslående. I dag finns golvfärger i massor av kulörer och glanstal, ett relativt enkelt och ekonomiskt sätt att förändra ett trist golv.

11. Rama in utsikten

I det vita rummet är den enda färglagda detaljen de blåmålade fönsterbågarna. Den blå färgen drar blicken mot fönstret och ramar in utsikten, det blir som en tavla. Samtidigt binder det ihop färgerna i rummet. Här är det vackert gammaldags spröjsade fönster, men färg kan bli effektfullt även på andra typer av fönsterbågar.

12. Lyft blicken mot taket

I en trång hall eller en lång korridor med många dörrar är taket en sammanhängande yta värd att uppmärksamma. Här finns en yta att göra något av! Här har taket fått en härlig sommarhimmelsblå färg som tillför en känsla av rymd. Stol Unicat knotted chair av Marcel Wanders/Cappellini.

Snyggt på rad

Samlarnas revival är nu, det är roligt med ovanliga samlingar som får stoltsera på rad i hemmet. Här är tricket att det verkligen är många av samma, och att de är prydligt ordnade på rad. Börjar man blanda så ger det inte längre samma estetiska intryck. Så plocka fram, visa upp och låt samlingarna ta plats i inredningen. Rada upp dem på längden, på tvären eller kanske flera rader samlade inom ett kvadratiskt fält på väggen.

13. Knivsamling 

Behöver man verkligen så här många knivar? Själva mängden väcker intresse och är visuellt spännande. Notera att alla knivarna är placerade med eggen åt samma håll.

14. Hattparad

En skena med krokar gör att det är lätt att bevara ordningen i hattsamlingen. En dekorativ rad blir det oavsett vilken ordning hattarna hänger i.

15. Samla Solglasögonen

En list med belysning bakom gör att solglasögonen verkligen syns. Lätt att välja – och dessutom blir det en prydlig installation. Alla vända åt samma håll, förstås.

Mycket på liten yta

Små rum kan ändå rymma massor av spännande inredning. Låt inte ytan begränsa idéerna. Det går att ta ut svängarna även i mindre rum: Välj en idé och fullfölj den så får du stor effekt på liten yta. Upplevelsen blir annorlunda och kanske mer dominerande – och garanterat mer intressant. Här är tre exempel: en säng med sänghimmel, trots att rummet är litet. Elegant matsalskänsla skapas med illusionen av rymd, och en minilägenhet som rymmer allt – men framförallt får vara kök.

16. Zontänk

Foto: Fotograf Madeleine Soder

I den här minimala lägenheten har man valt köket som huvudfunktion. Dold förvaring är ett måste. Köket markeras med en stark grön färg, den kalla färgskalan tas också upp i lampans kulör. Sängen skärmas av med en glasvägg, som inte stör volymen i rummet.

17. Himmel vilken säng

Den magnifika himmelssängen ser kanske inte lika majestätisk ut som i en sal på slottet, men ger mysig, ombonad kojkänsla när den får fylla nästan hela sovrummet.

18. Lilla matrummet med maxad glamour

Matrummet är litet men tack vare höga speglar på rad så skapas illusionen av rymd. Här skapas även intrycket av att vi befinner oss i en elegant sal, trots att det är trångt. Ljuskronans kristaller och speglarnas guldramar ger känslan.

Publicerad i Sköna hem nr 8, 2013.

Fotografer: Patric Johansson, Wolfgang Kleinschmidt, Anne Nyblaeus, Pernilla Hed, Johan Carlson, Martin Cederblad, Magnus Selander,  Mikael Dubois, Bjarni B Jacobsen, Madeleine Söder, Mari Eriksson, Karl Anderson