Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patric Johansson/Stellan Herner

Lyckas med klassisk inredning – 14 viktigaste detaljerna

Det är en finess att lyckas spegla olika tidsepoker som huset genomlevt i inredningen. Men när man får till en mix av gammalt och nytt som ändå känns som en helhet – då känns det i hela rummet!

14 klassiska inredningsdetaljer som ger en elegant känsla till hemmet

1. Färgkoordinera inredningen

Tänk samordnat färgschema för att skapa en klassisk look. Här är de enhetliga färgerna grått, svart och olika nyanser av brunt som tas upp i så väl möbler som färgen på väggarna.

Foto: Jonas Gustavsson

2. Satsa på snittblommor

Växter ger liv till rummet! Färska snittblommor borde varje hem ha. En ljus bukett med grönska på soffbordet ger hemmet en fräsch känsla.

Foto: Patric Johansson

3. Välj äldre armatur

Kristallkronor smyckar ett helt rum, och de kan verkligen utstråla elegans. Att välja armatur från en annan tid skapar i sig en elegant stämning.

Foto: Markus Linderoth

4. Inred med gyllene element

Guld ger en lyxig känsla till hemmet, varför inte rama in din konst med gyllene ramar eller satsa på spegel med guldram.

Foto: FANNY RÅDVIK

5. Glöm inte gardinerna

Tänk klassiskt i val av gardiner. De får gärna vara täckande av ett tyngre material, men viktigast är att de är högt placerade och når ända ner till golvet. Gardiner från golv till tak ger en ombonad känsla.

Foto: Jonas Lundberg

6. Inred med möbelklassiker

Vid en renovering är det ofta kök och badrum som får sig en riktig makeover eftersom de behövs fräschas upp från grunden. Den nya inredningen får gärna kännas modern så länge det finns klassiska element i inredningen, såsom stolar i böjträ och rotting eller märkesljusstake i mässing.

Foto: Johan Sellén

7. Välj klassiskt till väggarna

För att skapa ett tidlöst hem som också är hemtrevligt och välkomnande, tänk på valet av färger. Leta efter gamla bilder på din bostad eller kika vad som finns bakom tidigare tapet – kanske finns där en färg från förr som känns modern även i dag?

Foto: Stellan Herner

8. Tänk på helheten

För att inredningen ska andas klassisk elegans – tänk helhet i hela hemmet. Glöm inte bort kontor, badrum eller gästrum.

Foto: ANNE NYBLAEUS

9. Mixa uttrycken

Inred med färska blommor, vackra armaturer, stiliga stilleben, en mix av moderna möbelklassiker och antikviteter.

Foto: Anne Nyblaeus

10. Lägg vikt vid detaljer

Badrummet är en plats att utveckla ett elegant och spännande intryck. Gör det ännu mer personligt genom att inreda med möbler som inte känns typiska för badrum.

Foto: Pernilla Hed

11. Renovera med omsorg

Det går att förändra och ändå ha stor respekt för byggåret. Tänk på att ditt hem ska ha vara en plats att trivas.

Foto: Stellan Herner

12. Inred med symmetri

Sänglampor, nattduksbord, väckarklockor. Sådana saker får gärna vara i par.

Foto: Helén Pe

12. Välj klassiska tapeter

Klä hemmet med tapeter i klassiska mönster och färger. Här får ett rum med mörkt tak och möbler i mörkt trä liv genom en vacker tapet från William Morris.

Foto: Patric Johansson

14. Gå loss på textilier

Mycket textil ger den där ombonade känslan, speciellt i ett sovrum, och det finns så mycket mer än bara kuddar och sängavlar som kan hjälpa till att skapa en lyxig och mysig känsla. Här mjukar mattan upp helheten tillsammans med gardiner i lager, en vacker sängkappa och liten ullig fåtölj. Till och med lampan är klädd...

Foto: Katja Ragnstam

LÄS MER: 5 tips på hur du håller ditt hem städat längre

LÄS MER: Så blev slitna våningen familjens drömboende