Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns många ställen vi missar att inreda – som exempelvis ovanför en dörr!
Det finns många ställen vi missar att inreda – som exempelvis ovanför en dörr!
Det finns många ställen vi missar att inreda – som exempelvis ovanför en dörr!
1 AV 2
Foto: Lise & Kristian Septimurs Krogh/Michael Paul
2 AV 2
Det finns många ställen vi missar att inreda – som exempelvis ovanför en dörr!
Foto: FOTOGRAF LINA ÖSTLING

Inred ett personligt hem med hjälp av konst – så lyckas du!

Konst behöver inte vara konstigt, och du bestämmer själv vad som är konst för dig. Blanda foton, affischer, bokomslag, allt du tycker om. Det är vad som är så kul med konst, om man gillar det så gillar man det, och du bestämmer själv vad du vill titta på varje dag. Häng med och häng upp – inred med konst!

Blanda hejvilt 

Oljemålning, familjefoton, vykort och barnskor. Inga linjer, alla genrer, olika ramar och det mesta hänger lite på sniskan. Här finns absolut ingen röd tråd och det gör den här väggen oemotståndligt charmig.

Våga mixa rejält bland dina tavlor. Foto: Celine Clanet

Välj en favorit

Tavelväggar är så vanliga nu att man nästan har glömt att det går att hänga upp bara en enda tavla. När tavlan är så här stor ger den ett väldigt starkt intryck, särskilt som den är så mörk och dramatisk. Men en ensam liten tavla kan också lyfta en vägg eller till och med ett helt rum.

En enda stor tavla, nedtonad i färg, skapar en kontemplativ stämning i rummet. Foto: Michael Paul

Satsa på människor

Den här väggen är ett bra exempel på att konst inte behöver vara just konst. Den illrosa boken gör nästan allt här, tillsammans med de små röda skrinen. Breda tavellister är ett utmärkt hjälpmedel när man vill använda böcker som tavlor. Det övergripande temat är människor - det är intressant att möta någons blick.

Bara du bestämmer gränserna för vad som räknas som konst! Foto: Lise & Kristian Septimurs Krogh

Glöm inte trappan

Tavelhängning i trappan är vanligt men här är det väldigt nedtonat med bleka tuschteckningar i ljusa ramar. Tavlorna blir ett finstämt komplement till den intensivt blå skulpturen som lyfter det luftiga utrymmet.

Tavlorna smälter nästintill ihop med väggen, men tokerier i blått lyfter hela trapploppet Foto: Dinesen

Använd glömda utrymmen

Tavlorna med de många människorna poppar effektfullt ut mot den fina blå bakgrunden. Här är det inte tal om något hängande hipp som happ. Tavlorna linjerar med varandra och bildar en helhet med bordet, lampan och hyllan. Titta ovanför dörren – där hänger också en tavla. Roligt att göra något av ett utrymme som ofta glöms bort i inredningen.

Glöm inte ställen som exempelvis ovanför en dörr! Foto: Lina Östling

Skapa kontrast och blanda material 

Här gäller det att titta till! En klassisk miljö som bjuder på överraskningar utan att kännas överlastad. Väggfärgen är ovanligt distinkt och konstupplevelserna staplas på varandra. Var ska man börja titta? På djävulstavlan kanske, eller på jakttrofén som fått en krona. Ser du lampfoten som är en klöv? Jättehjärtat i prålig ram? Och vem satte den där tavlan med tanten på tvären?

Fotokonst i guldram kombineras framgångsrikt med traditionella målningar – och en elak liten djävul! Foto: Anne Nyblaeus

Ur Sköna Inred kreativt nr 1, 2021.

LÄS MER: Satsa på en solitär – stick ut, bryt av och ta ut svängarna (ordentligt)! 

LÄS MER: 8 enkla sätt att skapa en lantlig stil (utan att köpa nytt!)