8 juldukningar med sådant du har hemma (och lite från Ikea)

Duka vackert till jul med saker du har hemma plus lite från Ikea. Och du, än finns tid att second hand-fynda detaljerna som gör det där lilla extra!

8 juldukningar, tänkta som inspiration, och som du ska kunna göra utan att behöva ruinera dig på Svenskt tenn eller dylik butik. Alla dukningar är gjorda av mig, hemma hos mig och enbart med saker som finns i mina skåp. Och ja, alla dukningar är en mix med avstamp i den härliga gamla klyshan: Ikea, arvegods och second handfynd.

Men visst är det väl exakt så det ser ut hemma hos de flesta av oss?

Så varsågoda, juldukningsinspiration x 8.

1. Klassisk traditionell juldukning

Arv, grå tallrik, Frodig assiett i klarglas, både från Ikea, och ljusstake i sandgjuten aluminium Byarums bruk. Allt annat loppisfyndat. De nejlikedekorerade apelsinerna gjorde jag för 7 år sedan, de torkade helt perfekt av en slump, nu åker de fram varje jul. Tips! Fynda tenn på loppis – jättefint till juldukningen.

2. Blått och mässing

Precis allt i denna dukning är second handfyndat förutom duken som är metervara från Ikea samt servettringen från H&M Home för något år sedan. Tips! Testa andra färger än julrött!

3. Natur och rött

Naturfärgad linneduk, H&M Home, tallriken är en av Ikeas absolut billigaste i en naturfärg som passar till temat, assiett Frodig i härdat glas. Bordslöpare arvegods och tillverkad av min gammelfaster. Allt annat second hand. Tips: Som tallriksunderlägg, leta efter virkade dukar, kostar inte många kronor på loppis men blir en fin detalj i dukningen.

4. Blått och rött

Bordslöpare arvegods. De röda ljusstakarna med mossa, egentligen en liten vas som ofta brukar komma med små julstjärnor som lika ofta används som gå-bortspresenter vid julens alla glöggmingel. Tips: Återbruk (vas som ljusstake), samt en maffig röd rosett som servettring.

5. Natur och grönt

Duk, Aina metervara i 100% linne,  Arv, grå tallrik, Frodig assiett i klarglas, Vin/ölglas och grönt dricksglas, Iittala, allt annat second hand. Tips: Pepparkaksform som servettring.

6. Vitt

Allt förutom assietten, linneservetterna, Mujis vita acrylgran och Waldemarsuddekrukan är second hand-fyndat. Tips: Leta linnehanddukar, linneservetter och linnedukar second hand, det går att göra riktigt fina fynd!

7. Guld och vitt

En vit och guldig juldukning med en mix av arvegods och second hand. En ärvd servis finns i de flesta hem. Tips: Plocka upp eventuell färg i din ärvda servis och håll dukningstemat kring den.

8. Rött och vitt

Klassisk juldukning i tomtens färger, rött och vitt. Varför komplicera saker och ting? Arvegods blandat med second handfynd, och så en stor maffig röd rosett på det. Effektfullt! Tips: Titta utanför boxen när du söker på second hand, en bortglömd virkad duk för 5 kronor blir ett fint tallriksunderlägg.

Inspirerad? Läs också:

14 nödvändiga detaljer att hamstra innan julafton

13 enkla men effektfulla bordsdekorationer till jul

Sköna hem testar: Bästa sättet att polera dina mässingsljusstakar (video)

Aktuellt just nu