Så tar du bort tapet på bästa sätt – 6 enkla steg

Är du sugen på att göra om hemma? Då är en ny tapet ett bra alternativ. Här är sex steg till hur du bäst tar bort gammal tapet, innan det är dags för den nya.

Att tapetsera, eller måla om för den delen, är ett snabbt sätt att förändra ett rum. Det är dessutom ett relativt billigt alternativ för att få en ny look till ens hem. Men att ta bort gammal tapet innan man tapetserar på ny kräver tid, och tålamod då det inte går så snabbt. Vi guidar dig i hur du bäst tar bort gammal tapet.

Innan du börjar:

Ta ut de möbler och prylar du kan från rummet.

Täck golvet med plast eller papper, på så sätt skyddar du golvet.

Köp handskar för att skydda händerna.

Ta bort tapet:

Använd dig av en vass spackelskrapa. Börja i hörn eller där tapeten är lös och börja dra bort så mycket som går. Detta är en process som tar tid, så glöm inte tålamodet.

För att lättare få tapeten att lossna kan du mjuka upp den. Det kan du göra på två sätt. 1. Koka upp vatten, och ta sedan hälften kokvatten och hälften varmvatten från kranen. 2. Blanda vatten och diskmedel. Båda vattenblandningar går bra att hälla i en vanlig blomspruta, se bara till så det inte blir för varmt att hålla i om du använder sätt nummer ett. Spruta sedan på en del av tapeten och skrapa bort det som går. Fortsätt på resten av tapeten.

När du fått bort all tapet som går att få bort, blanda vatten med diskmedel och tryck på det med en svamp på väggen där det finns kvar tapet- och limrester. Använd spackelskrapan för att få bort det när vattnet varit på en litet tag.

När du är säker på att all tapet och lim är borta, tvätta väggarna med trasor med varmt vatten.

Ta en mjuk handduk på väggarna för att torka upp lite av vattnet.

Låt väggarna torka helt i några dagar innan du tapetserar på nytt eller målar väggarna.

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig