Inredningsinspiration – så skapar du en personlig och udda fondvägg

En rejäl förändring som också är personlig får man genom att uppfinna den gamla fondväggen på nytt. Här är idéer för hur du skapar – och lyfter rummet – med fondvägg 2.0!

Fondväggen som begrepp är kanske lite utskälld. Men vill man skapa en ny känsla hemma utan att vända upp och ned på hela interiören, är det här med att koncentrera sig på en liten yta i form av en fondvägg en bra idé. Och det går att förnya sig på tusen andra sätt än att måla eller tapetsera fondväggen. Här är några tips och idéer för hur du skapar en fondvägg de luxe!

Ta in nytt material i rummet och med det en helt ny känsla. Trä och bambu för tanken till stillheten i naturen.

Foto: Foto: Patrick Degerman.Fri nyttjanderätt i Baseco

Träspont, här färdigbehandlad från Baseco, ger rummet en rå, naturnära och avskalad look. Vacker och beständig fondvägg. Det mörka träet bryter av mot de övriga väggarna som också är av trä. Men förstås kan man också välja att bara klä en vägg med trä och ändå få till en fin kontrast mot en målad eller tapeteserad vägg.

Vanligt kakel men på ett oväntat ställe kan bli spännande och ge nya kvaliteter åt inredningen. Här utgör vita kakelplattor fondväggen. Spännande och oväntat i kombination med råsponten i sovrummet.

Gör väggen personlig med brev, teckningar eller boksidor. Ett matt lack ovanpå collaget gör ytan beständig.

Skippa tapeten och satsa på en vägg med utvalda bokblad, fina skisser eller teckningar. Bilderna fästes med vanligt tapetlim, och rollar du dem med matt lack blir ytan beständig mot fläckar och smuts. Då fungerar det även bra i till exempel barnrummet, köket eller på gästtoaletten.

Tavlor eller tallrikar upphängda från golv till tak är ett sätt att få en ny vägg och samtidigt visa fram en fin samling. De ger en känsla av djup, eller 3D-effekt som bryter av mot de övriga släta väggarna.

En tavel– eller tallriksvägg tar lite tid att skapa, men samtidigt ett projekt som man kan bygga på varefter. Lek med formerna , häng upp symmetriskt eller asymmetriskt.

Speglar som hängs i grupp får en konstnärlig dimension, samtidigt som rummet känns större.

Använd textilier. En vägg draperad med textil ger både ett lyxigt intryck, och har en ljuddämpande effekt.

Tyg mjukar upp och har en ljuddämpande effekt. Dessutom går tyg utmärkt att byta ut efter säsong, lust och behov.

Publicerad i Sköna hem nr 5, 2011.

LÄS VIDARE: Jannice ger smarta tips kring fondvägg!

För mer inspiration, kika in i vårt galler, Tavlor!