Foto: Anders Storm / Lantliv

Lär dig måla med äggoljetempera

Den vackra äggoljetemperan har  fått en renässans tack vare av sitt miljövänliga innehåll. Köp färdig eller blanda till din egen drömkulör. Ägg, linolja, pigment och vatten är allt som behövs!

Att ägg är ett fenomenalt bindemedel när man ska göra färg är en mycket gammal kunskap. Proteinet i äggen gör färgen slitstark och den är dessutom vattenlöslig och lätt att jobba med. Men förr var ägg dyrbara och länge var det bara de rika förunnat att använda den tåliga äggoljetemperan till annat än väldigt utsatta ytor. 

Inom byggnadsvården har den helmatta äggoljetemperan sina förespråkare som ett alternativ till den förr mer förhärskande limfärgen. Äggoljetemperan är fantastisk på lerklining, i stänkmålning och på gammaldags väggar tapetserade med lumppapp i ark. Ägare av gamla hus kan hitta rätt palett för just sin stilepok genom Ovolins kollektioner med namn som Anno 1700 och Anno 1800.

I dag har temperan även fått ett uppsving i nya hus – som golv, tak- och väggfärg, och på möbler, säger Carin Lööv Eriksson. Tillsammans med maken Leif driver hon Ovolin, som tillverkar äggoljetemperafärg och även har en byggnadsvårdsbutik, äggoljetempera och byggnadsvård hör som sagt ihop sedan gammalt.

– Men i dag väljer många äggoljetempera av miljö- och hälsoskäl, för det rena innehållet utan några tillsatser eller lösningsmedel. Andra tycker bara att den är väldigt fin, säger Carin Lööv Eriksson.

Äggoljetemperan är inte dyrare än konventionell industrifärg av bättre kvalitet. Den är avtorkningsbar och ger matta ytor med en levande lyster. Lystern kommer av de naturliga färgpigmentens små färgkorn som reflekterar ljuset på ett varierat sätt. De består av äkta mineraler, oxider och jordpigment – guldockra, brun umbra, kimrök, grönjordar, engelskt rött och titanvitt att ljusa upp med.

Till Ovolins kunder hör klädkedjan Gudrun Sjödén som använder färgen i sina butiksinredningar världen över i ständigt nya färgstarka nyanser. Och Svanenmärkta Norrgavel har Ovolins äggoljetempera som ytbehandling när kunden vill ha möbeln målad.

– Temperan är den mest naturligt rena färg vi kunnat hitta. Den är vacker och så skön att leva med – den lägger sig som ett tunt matt flor över träytan och byter skepnad med ljusets dagrar, den åldras med värdighet, säger grundaren Nirvan Richter.

Den som vill måla med äggtempera kan antingen köpa färdig färg, (då ingår en gnutta torkmedel och lite konserveringsmedel)eller så köper man hem pigment i påse att blanda till själv med linolja, vatten och färska ägg. Och vill man inte ha en färdigblandad kulör kan man bryta sin alldeles egen hemma.

– Det är enkelt att experimentera sig fram. Kom bara ihåg att skriva ner exakt hur mycket du tar av allt så att färgen går att återskapa i efterhand, säger Carin Lööv Eriksson.

Äggoljetemperan har en begränsning, den är inte lämplig utomhus eftersom den är proteinrik och kan mögla i alltför fuktiga miljöer.

Men gå inte på myten att det skulle vara omöjligt att måla om en äggoljetemperamålad vägg.

– Om den bara fått härdas ordentligt kan du måla över den med vad som helst. Tvätta och rugga upp ytan lite före målning för bästa resultat, säger Carin Lööv Eriksson.

 

Så gör du egen äggoljetempera

Det är enkelt att göra sin egen äggoljetemperafärg av ägg, linolja, vatten och pigment. Här har vi använt färgpigment från Ovolin.

1 liter färdig färg

5–6 ägg, gärna ekologiska

3 dl kokt linolja

ca 3 dl vatten

300–500 g pigment

1. Vispa äggen till en slät smet, med stavmixer, elvisp eller för hand.

2. Vispa sedan ner linoljan lite i taget.

3. Vispa ner vattnet i blandningen. Du har nu gjort en äggemulsion!

4. Ge färg åt emulsionen genom att vispa ner pigmentet lite i taget, tills konsistensen är som en välling.

5. Färgen ska inte vara tjockare än lättfil, späd eventuellt med mer vatten till rätt konsistens.

6. Färgen är klar att använda! Kom ihåg att den är en färskvara som bör användas inom en till två veckor och förvaras i kylskåp.

Expertens 9 tips för äggoljetempera

1. Ett bra förarbete är alltid A och O. Äggoljetemperan döljer inga skavanker. Ska man måla på trä så behöver man schellackera för att inte kvistar ska blöda igenom.

2. Det går utmärkt att måla direkt på en lätt slipad träyta, en tapet (som är hel och fin) eller ovanpå en modern grundfärg om man vill det. Det går även att måla på andra färgtyper bara man tvättar och ruggar upp ytan med sandpapper först.

3. Färgtypen är inte så kräsen vad gäller pensel men en halvmjuk lack- eller plafondpensel av svinborst är perfekt.

4. Det är viktigt att färgen inte blir för tjock, späd med vatten tills den har konsistensen av lättfil.

5. Måla flödigt och med lätt hand för bästa resultat. Eftersom färgen torkar mycket snabbt ska man inte gå tillbaka och efterstryka.

6. Färgen är övermålningsbar efter 1–2 dygn. Det brukar behövas 2–3 strykningar för helt täckande ytor.

7. En vecka efter sista strykningen är färgen torr men den är känslig i 3–4 veckor för att sedan ytterligare härdas och bara bli starkare med tiden.

8. Om du målar golv och inte orkar vänta 4 veckor på att färgen ska härdas kan du lägga på en hårdvaxolja som stänger porerna och skyndar på processen.  Den kan läggas på en vecka efter sista strykningen.

9. Det går också bra att såpskura golvet med en fet såpa efter cirka 4 veckor så blir golvet lite polerat och får en fint, smutsavvisande yta av såpan.