Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Wolfgang Kleinschmidt / Charlotte Frey S

Färgen på väggarna påverkar ditt humör – läs det här innan du målar om

Vilken färg vi väljer på väggarna baseras på vår egen smak, vilka möbler som ska stå i rummet och vilka trender som gäller just nu. För att du ska trivas så bra som möjligt – tänk också på vad du använder rummet till och vilken stämning du vill skapa.

Även om du både har hittat en favoritfärg i en måleributik och testmålat hemma finns det en sak som inte går att ta reda på i förväg – vilka känslor du får när hela rummet är målat. Här kommer tips på hur du kan tänka innan du börjar måla!

Färger och dess betydelse – färgsätt med känslor

BLÅTT - Kan upplevas som kallt och svårt att använda, ändå är enkelheten i ett rum hållet i blått och vitt lika evig som klassisk. Erbjuder med alla sina toner och nyanser olika uttrycksmöjligheter, från vardagsenkelhet till lyx.

GRÅTT - Det stränga allvaret i det svarta uppmjukat av det rena och oskuldsfulla i det vita. Har potential att uttrycka enkelhet och återhållen skönhet, behärskning och stillsam elegans.

VITT - Lika starkt som rött, lika slutgiltigt som svart. Vitt är inte frånvaron av färg utan har egen karaktär och personlighet. Rätt använda kan vita och neutrala toner få ett rum att klinga. Lyfter fram naturmaterial och skapar lugn.

GRÖNT - Kan vara lugnande men även vibrera av liv. Precis som alla stjälkar och blad i en trädgård är gröna oavsett vilken färg blomman har, så är grönt i alla dess nyanser en perfekt ackompanjatör till vilken annan kulörton som helst. Grönt kan tona ner andra starka färger eller få dem att lysa.

PURPUR - Ger en stämning av sofistikerad kontemplation. Inom heminredning är det framför allt de mildare nyanserna som kommer till störst användning.

AQUA - Nyanser som jade, oceanblått, lagunblått och aqua är både svårdefinierade och mångsidiga. De kan användas som en sval och ren fond eller som en överraskande och spännande färgaccent. De kan vara antingen uppfriskande eller rogivande och fungerar både ihop med kalla och varma färger.

Ur: Färgliv av Tricia Guild (Max Ström).

1. Samla energi med grönt på väggarna
Grönt är verkligen skönt. Den gröna färgen ger sinnesro, minskar stress och ger en positiv inverkan på ditt välbefinnande. Färgen för tankarna till naturen och lugnar samtidigt som den får oss att samla energi. I hemmet fungerar grönt i de flesta rummen. Det är en typisk sovrumsfärg.

Tips!
För att öka den gröna färgens inverkan på dig – förstärk genom att inreda med växter.

Foto: Mikael Lundblad

2. Skapa ljus och rymd med vitt
Färg har en förmåga att skapa djup då ögat automatiskt går från ljust för att söka sig mot mörkare områden, då får rummet ett djup och en känsla av rymd. Vitt är en färg som lugnar och har en lugnande effekt på bland annat personer som drabbats av depressioner.

Tips!
En kall vit färg gör sig bäst med andra kalla toner av exempelvis grått, grönt, turkost eller lila. Matcha kalla kulörer med kalla metaller som silver och zink. 

Foto: Christina Kayser Onsgaard

3. Rött på väggarna – starkt, mysigt och härligt
Rött är en färg fylld med känslor. Det är en riktig statement-färg som ofta associeras med aggression men också en mysig och varm färg i juletider. Genom att hitta rätt röd ton passar den bra året om, gärna i matrum eftersom rött sägs öka aptiten. Färgen röd är en symbol av passion och energi och fungerar bra på ytor som är till för att umgås. Se upp med rött i sovrummet däremot, då den kan bli för intensiv.

Tips!
Rött gör många av oss mer aktiva och kan göra att hjärtat slår något snabbare i ett rum med röda väggar.

Foto: Jotun

4. Låt en rosa färg få sätta stämningen i rummet
Puder och pastell. Den rosa färgens inverkan på oss skiljer sig mycket från rött, fastän rosa tekniskt sätt är blekt röd. Rosa är både lugnande och estetiskt tillfredställande och ett bra val av färg till vardagsrum och sovrum.

Tips!
Om du inte vill ha ett helt rosa rum – måla en dörr, skåpsdörrar eller den lilla hallen.

Foto: Lina Östling

5. Blå väggar för ökat lugn – och produktivitet
Himmelen och havets färg är naturligt lugnande. Den blåa färgen kan ge en fridfull ton i sovrum och badrum. Ljusare och krispigare blå färger ger en skön och behaglig känsla än den mörkare och djupare kulörerna. Blått förknippas med intelligens och produktivitet och är därför ett bra färgval till hemmakontoret.

Tips!
En djupare blå färg skapar en ombonad och rogivande känsla. Passa då på att bryta av och inred med starkare färger som rött, rosa för att skapa effekt utan att det tar över.

Foto: Charlotte Frey Svidén

6. Liva upp väggarna med gult
Den gula färgen associeras ofta med lycka. Den här energigivande och kraftiga kulören passar utmärkt i vardagsrum och kök. Det är en välkomnande och varm ton som också gör sig bra i hallen som ett stämningshöjare direkt när du kommer innanför dörren. Det är en färg som lätt kan bli lite för mycket och då kan effekten bli motsatt.

Tips!
Den knalliga gula färgen gör sig väldigt bra i kombination med lite smutsigare och dovare färger.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Listan är inspirerad av en artikel från Housebeautiful.

LÄS MER: Förändra med färg utan att måla om – proffsens knep!
LÄS MER:
9 anledningar att måla väggarna i mörka färger