Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

DIY – våra 6 bästa idéer med målarfärg som ger ditt hem wow-faktor

Lite färg kan skapa stor förändring. Varsågod, här är massor av tips och inspiration till en fräsch quickfix med våra bästa DIY-idéer. Måla fram en en himmelsk säng, stilsäkra vaser eller en alldeles egen tapet!

DIY 1: Skapa himmelsäng med målarfärg

Många är vi som drömmer om en himmelssäng, tills vidare får vi leva i en illusion … Och måla fram vår egen med pensel och färg. Sängram, valv och rumsliga illusioner, ja tack! Här har vi målat fram effekterna med hjälp av maskeringstejp och harmoniska kulörer.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

DIY 2: Måla eget mönster på tapeten

Släpp linjalen gör en väggmålning! Tapeter i all ära, men ibland sätter både budget och tidsbrist – och den egna uttryckslusten! – stopp. Anamma det icke perfekta, våga måla väggen själv!

Väggen är målad i en vacker varmbeige kulör och mönstret – ett stiliserat majsfält – målade vi på fri hand. En oglaserad tekanna från Myrorna har fått fina fläckar av vit porslinsfärg från Panduro.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

DIY 3: Sprejmåla vasen – måla mönster

Spreja vitt dekorera med svart. Måla och dekorera vaserna – med inspiration av proffset. Täck med vitt och pryd sedan med organiska former. Här har vi inspirerats av illustratören Liselotte Watkins vaser (se dem och hennes hem här). Vaser från Myrorna sprejades först helt vita och har sedan fått dekor av svarta fält i organiska former. En mjuk pensel är att föredra när man målar på fri hand. Vi har valt en halvblank lackfärg.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

DIY 4: Panelvägg med va-va-voom

En panelvägg är elegant, skapar liv och djup – och faktiskt busenkel att göra själv! Och psst, visste du att bågar och valv är på väg tillbaka i inredningen?

Materialkostnaden för denna panelvägg landade på under 200 kr! Den består av smal foglist som fästs med ca 40 cm mellanrum och dekorlist som avslut i ovankant, dessa sitter direkt på den målade väggen. Vägg och lister är målade i en varmgrå kulör. Spegeln – 60 x 45 cm, hos Fredells – har fått en intressant inramning när vi limmat fast den på en formsågad mdf-skiva..

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

DIY 5: Måla på glasdörr och lampskärm

Mitt lilla fejs och jag! En enkel vit lampskärm har fått ett lekfullt mönster, och glasdörrarna har målats figurativt på insidan.

Den enfärgade lampskärmen blev djuriskt mönstrad med hjälp av två kulörer, maskeringstejp och miniroller. Skåpets glasdörrar har fått fin figurativ dekor på insidan av glaset när vi målat två ansikten med väggfärg; det finurliga här är att färgen enkelt tas bort med glasskrapa om man tröttnar.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

DIY 6: Så målar du egen tavla på plywood

Vilken tavla! På plywood kan man måla nästan vad som helst och det blir vackert, träets naturliga ådringar ger helt gratis en målerisk känsla.

På plywood kan man måla nästan vad som helst och det blir vackert, träets naturliga ådringar ger helt gratis en målerisk känsla.

Inspirationen till mönstret på vår plywood-tavla är hämtad från betongkakel, och halvmåneformerna har enkelt tecknats upp med hjälp av ett fat. Tavlan är målad med samma lackfärger som har blivit över när vi målat sitsarna på pallarna. I vissa partier har vi valt att spä ut färgen för att ådringen ska framstå tydligare.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

LÄS MER: Så inreder du stekhett med dina loppisfynd – tips & inspirationsbilder
LÄS MER:
DIY: Gör det själv-idéer med Ikea-favoriter och loppisfynd