9 färger du förmodligen aldrig hört talas om

Koboltblått, kastanj och ockra känner de flesta till. Men här är 9 färger du förmodligen inte hört talas om.

1. Ftaloblått

Ftaloblått är ett färgpigment som upptäcktes av en slump 1927 av två schweiziska forskare. Pigmentet är blått med en dragning åt grönt. Det kemiska namnet är ftalocyanin. Ett annat namn på ftaloblått är monastralblått.

2. Teal

Teal är en färg mellan grön och blått. Färgen har fått sitt namn av det engelska namnet på fågeln kricka. Teal var standardfärg på Windows 95:s skrivbord.

3. Isabelline

Isabelline, även Isabella, går i skalan gul-grå-beige, och kan närmast beskrivas som sandfärgad.

4. Ècru

Écru, franska "rå", var tidigare en benämning på oblekt siden eller spets. Numera betecknar écru en gulgrå färgnyans.

5. Indiskt gult

Indiskt gult sägs ha tillverkats av urin från kor som blivit utfodrade med mangoblad. När urinen koktas upp uppstår en fällning som samlas och formas till kulor som får torka.

6. Sienna

Sienna är ett orange-brunt färgpigment som ursprungligen tillverkades genom slamning av limonitlera. Numera tillverkas det oftast direkt av järnoxid. Namnet kommer av (det alternativa engelska) namnet på staden Siena i Italien. Ibland kallas pigmentet Terra di Siena, vilket betyder "Jord från Siena". Pigmentet brukar säljas i två varianter, bränd och obränd sienna. Bränd sienna har en rödare ton.

7. Van Dyck

Van Dyck-brun är en mörkbrun, nästan svart färg. Färgen fick sitt namn av Anthonis van Dyck som använde färgen i stora mängder på sina tavlor. Denna antika färg är fortfarande mycket använd i olja, akvarell och tempera.

8. Cinnober

Cinnober är ett röd-orange mineral som förr i tiden användes som färgämne. Numera är det förbjudet på grund av sin giftighet. Färgämnet kallas även vermilion.

9. Titan

Titanvitt är vit med gula inslag. Det är mer täckande än zinkvitt, vilket det ofta kombineras med i målningssammanhang. Färgen började användas i början av 1900-talet, och ersatte det då sedan länge dominerande men numera förbjudna och giftiga pigmentet blyvitt.

Källa: Wikipedia

Läs också:

Att välja färg till sovrummet – 19 monokroma sovrum

8 inredningsidéer till vita kök

10 anledningar att välja furu i badrummet