Foto: Shutterstock/Sanna Evers

6 viktiga steg när du ska måla om dina loppisfynd (för ett perfekt resultat)

Visst är det en härlig känsla att köpa en gammal trämöbel på loppis och sedan sätta sin prägel på fyndet? Med dessa sex korta instruktioner blir projektet enkelt och resultatet snyggt.

Lisa Nylén

1. Rengöring

Det är alltid viktigt att starta med en ren trämöbel eftersom färgen fäster sämre på smuts och fettfläckar. Börja med att tvätta av den med en fuktig svamp och möbeltvätt.

2. Slipning

Sandpappra ned ojämnheter på trämöbeln och rugga sedan upp ytan så fäster den nya färgen bättre.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

3. Borttagning av färgrester

Torka bort eventuella färgrester med en microfiberduk (inte papper eftersom det luddar!), så riskerar du inte att flagorna fastnar i den nya färgen.

4. Spackling

Spackla igen eventuella hål och sprickor, så att den nya ytan blir helt slät.

5. Målning

Gamla möbler som redan är målade behöver inte grundmålas, så nu är det bara att välja snickerifärg! Måla minst två gånger, helst med en liten skumgummiroller eller en helsyntetisk pensel. Om du vill ha en extra jämn yta slipar du mellan strykningarna, men glöm inte att torka bort dammet med en microfiberduk innan du målar nästa lager.

6. Skydd

Vill du försäkra dig om att trämöbeln ska behålla sin nya yta kan det vara bra att rolla på ett tunt lager med skyddande snickerifinish. När den torkat ordentligt (vänta åtminstone ett dygn) är det bara att ta den nygamla möbeln i bruk!

LÄS MER: Så inreder du stekhett med dina loppisfynd – tips & inspirationsbilder
LÄS MER: DIY – våra 6 bästa idéer med målarfärg som ger ditt hem wow-faktor