Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En platsbyggd bänk är både snygg och praktisk – den kan rymma förvaring, lyfta ett tomt hörn och samtidigt erbjuda en bekväm sittplats.
En platsbyggd bänk är både snygg och praktisk – den kan rymma förvaring, lyfta ett tomt hörn och samtidigt erbjuda en bekväm sittplats.
En platsbyggd bänk är både snygg och praktisk – den kan rymma förvaring, lyfta ett tomt hörn och samtidigt erbjuda en bekväm sittplats.
En platsbyggd bänk är både snygg och praktisk – den kan rymma förvaring, lyfta ett tomt hörn och samtidigt erbjuda en bekväm sittplats. Foto: Lina Östling / Carli Philips / Anne Nyblaeus

Bygg en platsbyggd bänk – tips och inspiration

Kökssoffa, hallförvaring, myshörna … Den platsbyggda sittbänken finns i många former och skepnader. Här är 9 favoritbänkar att inspireras av.

1. Platsbyggd bänk vid fönstret

En platsbyggd bänk kan bli ett vackert och praktiskt sätt att utnyttja ett tomt hörn. Foto: Carli Philips

Här har ett hörnrum förvandlats till dressingroom och hela fönsterväggen har klätts in med bänkar. De vita träjalusierna skyddar mot solen när man vilar på de mjuka dynorna, och det kan behövas, för det här färgstämda rummet finns i Sydney i Australien.

2. Bygg en köksbänk vid matplatsen

Skapa en myshörna i köket där gästerna kan slå sig ner medan du förbereder middagen. Foto: Anne Nyblaeus

Lagar du mat med vänner? Placera dem då på den charmiga bänken bredvid högskåpen, ge dem ett glas med något gott och be dem leverera det senaste skvallret. Massor av kuddar höjer trevlighetsfaktorn.

3. Fixa en sittbänk mellan garderoberna

En platsbyggd sittplats för stilmedvetna! Foto: Anne Nyblaeus

De här hallgarderoberna ritades med inspiration från en vikvägg på Ralph Laurens kontor i New York. Självklart fanns det plats för en utsökt liten sittplats också.

4. Gör en hallbänk med förvaring

Här har man förenat nytta med nöje – dold hallförvaring i bänken kombinerat med brasmys vid öppna spisen. Foto: Anne Nyblaeus

Tänk så tjusig en träbänk kan vara! Den här har hämtat inspiration från dörrspeglarna och fått en mjuk rundning mot dörröppningen. Under dynan finns plats för massor av vantar. Öppen spis och golv i tre sorters marmor är extra bonus.

5. Skapa en platsbyggd frukosthörna

Skapa en oas i ditt sovrum med hjälp av en platsbyggd bänk. Foto: Anne Nyblaeus

Vem drömmer inte om en egen inbyggd bänk i sovrumsfönstret? Extra snyggt blir den tapetserad i en sådan här drömsk tapet, som Versailles från Cole & son. Perfekt frukostplats!

6. Rama in en hörna i sovrummet

Inramat av fina skåp har man här skapat en mysig sitthörna mellan garderoberna. Funkar det inte att bygga bänken vid ett fönster kan man i stället låta det reflekteras i en spegel. Foto: Lina Östling

Det är inte bara i hallen det är praktiskt med en bänk mellan garderoberna. Förvaring på alla håll ramar här in sovrummets inbyggda bänk. Ett smart sätt att kombinera massor av förvaring med hög trivselfaktor.

7. Låt bänken agera vardagsrumssoffa

Skönaste hänget i platsbyggda soffan. Foto: Anna Malmberg

Avskalat, avslappnat – och hemtrevligt. Hela hörnsoffan i Mallorcavillan är platsbyggd i betong, med gröna tjocka madrasser som sittdynor. Tänk att få slänga sig här och bara hänga, med utsikt över bergen.

8. Bygg en kökssoffa vid matbordet

Familjens favorit – en platsbyggd bänk som agerar kökssoffa. Foto: Olivia Flodén

När kökssoffan är platsbyggd blir den ännu mysigare. Här får nog familjen rotera mellan platserna vid bordet, för vi gissar att alla helst vill krypa upp i den ombonade soffan, som så självklart ingår i köksinredningen.

9. Inred en platsbyggd läshörna vid bokhyllan

Smakfullt för bokmalar – en platsbyggd sittyta och förvaring, där man kan läsa en god bok med dagsljuset som belysning. Foto: Anne Nyblaeus

Favoritplatsen för bokälskare, med bokhyllan nära till hands och många mjuka kuddar. Extra långläsning – eller kanske en mysig filt – kan stuvas undan i lådorna. En sådan här sitthörna placeras gärna vid fönstret, så att blicken kan vandra ut och tankarna vindla.

 

LÄS MER: Läckbergs lyxrenoverade sommarhus på 330 kvadrat

LÄS MER: 6 smarta idéer för din bokhylla – experten tipsar