Växtkraft

I månadens Växtkraft får du tips om hur du sköter den sirliga blomman "Elin" på bästa sätt. För dig som spenderar nästan all fritid med fingrarna i jorden kan handkrämen från Vanilla fly hjälpa dina nariga tassar. Läs också om boken som lär dig allt om växter och örters historia.

Köksträdgårdens historia

Jag har alltid fascinerats av hur växter och örter introducerats i Sverige. Var namnen kommer ifrån, hur de såg ut och vad de användes till. Därför höjer Marie och Björn Hanssons bok Köksträdgårdens historia min kunskapsnivå till nya dimensioner. Här berättas om hur majsen när den nådde våra breddgrader under 1500-talet kallades för turkiskt vete eftersom den antogs komma från just Turkiet. Ett plus i kanten är bokens växtlistor över de olika tidsepokernas odlade grönsaker och kryddor samt det rika bildmaterialet. 

Handkräm för gröna fingrar

Ibland längtar jag efter kontorsarbete med välvårdade händer. Till dess smörjer jag mig med handkräm från Vanilla fly. 198 kr på vanillafly.dk.

Sirlig jätteruta

Ett skötebarn i min trädgård är jätte­rutan Thalictrum ’Elin’ som blommar med små rosa blommor i juli–augusti. Ståtlig och pampig men ändå med en romantisk sirlighet. Tillsammans med den doftande vita fyllda albarosen ’Mme Plantier’ blir de ett fulländat par i mitt trädgårdsrum. För att öka jätterutans härdighet och överlevnad är det viktigt att jorden är väldränerad. Blanda i lite grovt grus om jorden är för tung och lerig. Thalictrum ’Elin’ trivs i ett soligt läge eller i vandrande skugga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!