Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Växter får oss att må bättre – enligt ny forskning

Att växter får oss att bli glada vet vi men ny forskning visar att de faktiskt minskar stress, sänker blodtrycket och förbättrar motoriken. 

Det finns fördelar med växter för både den fysiska och psykiska hälsan visar ny forskning. Patrik Grahn som är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges Lantbruksuniversitet har kommit fram till att människor som vistas i grönområden får lägre stressnivåer, ökad koncentrationsförmåga, ökat välbefinnande, förbättrad motorik och allmän funktion.

Ju närmare vi har till en park eller grönområde och ju mer vi vistas där desto bättre mår vi, och ju läger blir stressnivåerna. Men även krukväxter förbättrar hälsan.

Avstressande krukväxter

Växter på kontor höjer trivseln, ger mer arbetsglädje, är avstressande och främjar social gemenskap. Forskningresultat från Kina och Japan visar också på lägre blodtryck och minskad kortisolmängd när man inrett med krukväxter. Växterna hjälper dessutom mot torr och syrefattig luft samtidigt som de tar hand om farliga partiklar i luften.

Foto: DEBI TRELOAR  ARR HANS BLOMQUIST

Hortensia bästa luftfuktaren

Både blommande och gröna krukväxter tillför luften syre, ju större planta desto bättre syresättning. Och ju mer vatten en växt behöver, desto bättre luftfuktare är den.

Enligt studier på Fytagoras Plant Science i Leiden är Hortensian den bästa luftfuktaren. Azalea, som gärna ska vattnas varje dag, är ett annat exempel på en utmärkt luftfuktare.

Vanliga växter tar bort skadliga ämnen

Förutom att krukväxter tillför syre och fuktighet till luften kan de även ta upp skadliga ämnen som finns inomhus. Amerikanska rymdflygstyrelsen, NASA, har visat i vetenskapliga undersökningar att vanliga krukväxter har förmåga att minska halterna av till exempel formaldehyd aceton, ammoniak, bensen, toluen och xylen i inomhusluften.