Pernilla Hed / Shutterstock

Trött på vissna julblommor? Här är knepen för att få dem att överleva

Hyacinter som blir bruna, julstjärnor som tappar blad och amaryllisar som förlorar sin prakt på nolltid. Känner du igen det? Du är inte ensam. Att få julblommorna att se fina ut under hela december är svårt, men det finns några knep för att lyckas. Så här får du julblommorna att klara sig längre.

1. Hyacinter

Hyacintens lök innehåller mycket näring och fukt. Den behöver därför inte vattnas särskilt mycket medan den växer. Se till att löken inte blir blöt eftersom den då kan ruttna.

När blomman väl har slagit ut behöver den mer vatten, men se alltid till att jorden får torka mellan vattningarna. Passa även på att låta blomman stå svalt när du inte är hemma eller under natten.

Foto: Pernilla Hed

2. Julros

Placera julrosen ljust och svalt. Den är egentligen inte tänkt att sättas inomhus, men kan numera klara sig. Se till att hålla den fuktig, men vattna inte för mycket! På våren kan du ta ut den från julkrukan och plantera den i trädgården eller balkongen.

Foto: Shutterstock

3. Julbegonia

Den här klassiska blomman ska vattnas oftare än många andra, men överdriv inte. Det är när vattnet i jorden dunstar som begonian får den fukt den behöver. Var dock försiktig när du vattnar - blir bladen blöta är risken stor att den drabbas av mögelangrepp.

Foto: iStockphoto

4. Julstjärna

Denna enkla, men ack så fina blomma! Du tar bäst hand om den genom att skydda den från kalldrag, eftersom den annars kan tappa sina blad. Låt den torka lite mellan vattningarna. Julstjärnan kan man också ha placerad mitt inne i ett rum, men den ska då ha mindre vatten är vanligt.

Packa också in julstjärnan ordentligt vid transport utomhus. Den är väldigt känslig för kyla!

Foto: Shutterstock

5. Amaryllis

Vattna amaryllisen sparsamt. Mycket vatten gör att stjälken skjuter i höjden, men påskyndar inte blomningen. Snarare är det så att blomman sedan blir för hög och välter. Låt blomman stå ljust!

Foto: Pernilla Hed

6. Tazett

Se till att hålla tazettens jord fuktig. Har du blommar i en glasskål så kan du lägga lecakulor eller marmorkross i botten och vatten upp till löken. Då blomman är känslig mot värme är det bra att undvika element.

Foto: iStockphoto Brycia James Kiewlak

LÄS MER: Så undviker du att granen barrar – knepen för en fin gran hela julen

LÄS MER: Amaryllis – fina sätt att dekorera med julens pampigaste blomma

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!