Foto: Jonas Gustavsson

Så undviker du att granen barrar – knepen för en fin gran hela julen

Om du vill undvika en gran som barrar redan innan julafton, så gäller det att ge julgranen rätt skötsel. Det finns flera saker att tänka på, både när du ska välja gran, ta in granen och när du ska ge granen vatten. Här är våra bästa tips.

1. Köp en fräsch gran

När du köper din gran, välj en färsk gran. Fråga när granen är fälld och om den kommer från närområdet. Kungsgranar är kända för att knappt barra alls så de är ett bra alternativ. En nackdel med just den gransorten är dock att den inte heller doftar så mycket vilket kan vara lite tråkigt.

(Visste du förresten att kungsgranen har fått sitt nuvarande namn av att Sveriges lantbruksuniversitet varje år överlämnar just kungsgranar till Kungliga Slottet vid jul? Tidigare hette kungsgranen nordmansgran.)

2. Låt granen tina försiktigt

När du ska ta in granen, undvik att ge den en temperaturchock genom att ta den direkt från utomhuskylan och in i husvärmen. Ställ istället granen i garaget, förrådet eller farstun och låt den tina över natten. Som bonus är lite "karenstid" också bra för att bli av med de 10 000 småkryp som bor i en genomsnittlig gran.

I julgranen vill vi bara ha vackra dekorationer – inga småkryp! Foto: Martin Cederblad

3. Gör en ny snittyta på granen

När du ska sätta granen i vatten, snitta den först, precis som du gör med snittblommor. På det viset så suger granen upp vattnet bättre. Använd en liten yxa eller en grovtandad kniv när du snittar.

4. Ge granen ordentligt med vatten

Första dygnet inne suger granen extra mycket vatten. Håll koll på vattenmängden i julgransfoten och fyll på med vatten till granen regelbundet.

När granen väl kommit på plats vill man kanske direkt ge sig på att dekorera – glöm inte att först ge den vatten! Foto: Sandra Birgersdotter

5. Strunta i sockret

Glöm myterna om att blanda i socker och magnecyl när du ska ge vatten till granen, det hjälper nämligen inte. Möjligtvis kan du tillsätta en påse växtnäring.

6. Håll granen fuktig

Granen gillar hög luftfuktighet, spreja gärna grenarna med vatten då och då och ställ inte granen nära ett element.

Källa: Allt om Trädgård

LÄS MER: Amaryllis, hyacint och julstjärna – så sköter om du dina julblommor på bästa sätt

LÄS MER: Rumsgran – bästa tipsen för en vacker minigran som inte barrar