Foto: Jonas Lundberg Photography/Jonas Gustavsson

Så tar du hand om krukväxterna efter semestern

Blev det varmare än du hade förväntat dig under sommaren? Hade du ingen vattningshjälp eller testade ett bevattningsknep som fungerade lite väl bra och dränkte alla växter? Oavsett hur skicket är på dina krukväxter efter semestern kan det vara bra att pyssla om dem lite extra.

Det går inte alltid att be någon vattna eller ta hand om sina växter och blommor när man åker på semester, speciellt inte under sommaren och långhelger då många är lediga samtidigt och åker iväg på varsitt håll. Har du inte kunnat sköta om dina krukväxter själv och märker att de är lite trötta eller hängiga finns det dock några knep att ta till för att få dem piggare. Passa på att förbereda dem inför hösten och mörkare dagar när du ändå håller på!

Ta hand om krukväxterna efter ledigheten

Så räddar du torra växter

När en växt är riktigt torr behöver den vattnas rejält. Låt den gärna stå och dra i vatten ett tag. Tappa upp vatten i en balja, hink eller diskho och ställ ned växten tills jorden är uppblött.

Foto: Jonas Lundberg Photography

Så räddar du övervattnade växter

Är en växt istället alldeles för blöt, töm först krukans fat eller ytterkrukan på eventuellt vatten. Vattna sedan inte växten på ett par dagar så att den hinner återhämta sig. Tillsätt lite växtnäring under ett tag.

Foto: Jessica Holm

Ansa bort torra och missfärgade blad

Bruna och torra blad kan du klippa bort, har du ingen sekatör går det lika bra med en vanlig sax. Blir det inte så mycket kvar av växten? Ha tålamod, oftast återhämtar den sig till slut och nya blad växer ut.

Foto: Jonas Gustavsson

Plantera om

Har växten vuxit ur sin kruka under semestern? Skaka bort så mycket gammal jord du kan, dela på ihopvuxna rötter och plantera om i en större kruka full med jord anpassad för krukväxter.

Foto: Martin Cederblad

Ge näring regelbundet

Ge krukväxterna lite extra näring regelbundet, det finns många sorter som du enkelt kan blanda ut i vattenkannans vanliga vatten. Anpassa näringen efter dina olika krukväxter så att alla får de näringsämnen de behöver.

• Tips för glömska krukväxtägare: investera i smarta näringspinnar, kan stickas ner i jorden och varar i flera månader.

• Tips för ivriga vattnare: överdosera inte på näringen då du riskerar att skada växten.

Foto: Madeleine Söder

Källa: Blomsterlandet

Gör krukväxterna redo för höst

Så undviker du att krukväxterna torkar ut

Gröna växter kan du duscha lätt ibland, lättast är att använda en liten sprayflaska. Vattentvätt höjer luftfuktigheten, får bort damm från bladen och håller dem rena så att de lättare kan ta upp så mycket ljus som möjligt under mörkare årstider.

Foto: Martin Cederblad

Se upp med övervattning

I takt med att ljuset minskar om dagarna kommer krukväxterna inte behöva lika mycket vatten som tidigare. Genomblöt jord är syrefattig, låt den därför torka upp något mellan vattningarna.

Foto: Lina Östling

Källa: Odla.nu

LÄS MER: Höstblommor – vackra och tåliga favoriter för kruka och balkong
LÄS MER:
Få växterna att överleva semestern – 5 bra tips när du åker bort