Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Blomsterfrämjandet

Så sköter du din hortensia – både hortensia i kruka och utomhus

Hortensia, denna vackra blomma, trivs lika bra inomhus som utomhus. Men hur lyckas man med skötseln av en hortensia egentligen? Den behöver vatten, det vet vi, men hur mycket? Här är några bra tips på hur du sköter din hortensia.

Hortensia i kruka eller i trädgården? Hortensian är dessutom otroligt vacker som snittblomma, både färsk och torkad, och fyller ut en brudbukett mycket elegant! Men hur gör man för att lyckas med en hortensia? Hemligheten stavas vatten. Du får aldrig låta en hortensia torka ut helt, då är det mycket svårt att få liv i den igen. Hortensian (Hydrangea macrophylla – av grekiskans hydor som betyder vatten) kan dock inte heller ständigt stå i vatten, då kommer roten att ruttna.

Hortensia i kruka

Absolut bästa sättet att hålla koll på om din hortensia är i behov av vatten eller inte är att känna med fingret i krukan varje dag. Hortensian behöver vatten direkt om jorden känns det minsta torr. Hortensian föredrar genomfuktig jord därför är det bästa sättet att vattna genom att sänka ner krukan i en vattenfylld vask eller hink så att jordytan täcks. Låt hortensian stå tills det slutar bubbla. Låt sedan krukan rinna av en stund innan den sätts tillbaka i ytterkrukan eller på fatet.

Smart knep för att ge hortensian en vattenreserv: Lägg en bit oasis i botten på ytterkrukan. Varje gång du vattnar din hortensia häller du en skvätt på oasis-biten också på så sätt kan hortensian aldrig torka ut helt.

Foto: Eduardo Jose Bernardino

Så ofta bör du vattna hortensia i kruka

Hortensian bör vattnas minst varannan dag om den står i rumstemperatur och är planterad i en vanlig liten blomkruka.

Foto: Sei Kakinoki / unsplash.com

Hortensia skötselråd

Hortensian vill ha ljust men trivs inte för varmt, och framför allt inte i direkt solljus. I naturen växer hortensian gärna i skugga. För att ge hortensian extra kraft till blommorna kan du plocka bort några av de stora gröna bladen.

Bästa sättet att övervintra en hortensia är att antingen, om du bor i de södra delarna av Sverige plantera ut den i rabatten, eller att sätta den i en kruka. Tänk då bara på att den måste isoleras noga för att inte bli frostbiten. Hortensian är mycket svår att övervintra inomhus.

Hortensian ska placeras i rumstemperatur och så ljust som möjligt. Tänk på att den inte trivs i direkt solljus under blomningstiden. Helst ska växten ställas svalt på natten.

Foto: Jaromir Klein

Skötselråd för hortensia utomhus

En hortensia planterad i en rabatt är lika törstig som en hortensia i kruka. Men samma gäller här, jorden ska hållas lätt fuktig men aldrig genomblöt. Hortensian vill helst ha mjukt vatten och en liten dos kalkfattig näring i vattnet under våren och hösten.

Säsongen för hortensia utomhus i trädgården är lång och sträcker sig från tidig vår till sen höst.

Hortensian får sin färg efter jordens pH-värde. Sur jord ger blåa blommor, och basisk jord ger rosa blommor. Vattna med aluminiumsulfat eller specialmedlet ”Färga mig blå” för att behålla blommornas blåa färg.

Äldre sorter av trädgårdshortensia blommar på fjolårsskotten, dessa beskärs för att inte gå miste om blommor. Moderna sorter av hortensia behöver inte beskäras.

Foto: Anne Nyblaeus

Skötselråd för hortensia inomhus

Undvik fönster i direkt solljus samt varma element.

Hortensian behöver vattnas minst varannan dag.

Låt aldrig det aldrig vara kvar i krukan, häll bort det för att undvika att roten ruttnar.

Smart knep för att ge hortensian en vattenreserv: Lägg en bit oasis i botten på ytterkrukan. Varje gång du vattnar din hortensia häller du en skvätt på oasis-biten också på så sätt kan hortensian aldrig torka ut helt.

Foto: Anne Nyblaeus

Källa: blomsterlandet.se.

LÄS MER: Så får du hortensian att hålla längre – tipsen som gör att du lyckas
LÄS MER: 15 fakta alla som älskar hortensia borde känna till